Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Efter granskning – Whatsapp mer transparenta med användarvillkor

Nyheter
Publicerad: 2023-03-07 07:57

Efter påtryckningar från EU-kommissionen och Konsumentverket lovar nu Whatsapp att bli tydligare med vad du som användare går med på för att använda appen.

Enligt Konsumentverket var det många användare som reagerade när Whatsapp införde nya användarvillkor. Det var svårt att förstå vad som hade ändrats och vilka konsekvenser ändringarna skulle få, menar myndigheten som även uppger att det inte heller gavs inågot alternativ för den som inte ville acceptera ändringarna. Användarna upplevde att de pressades att godkänna ändringarna.

”Därför inledde EU-kommissionen och EU:s konsumentskyddsmyndigheter, med Konsumentverket i spetsen, en granskning av Meta, bolaget bakom Whatsapp och Facebook. Det fanns frågetecken om användarvillkoren var förenliga med konsumenträtten inom EU och om de var tillräckligt tydliga för de som använder tjänsten.  Syftet med granskningen var också att få svar på hur användarnas personuppgifter delas med tredje part eller andra företag inom koncernen Meta/Facebook”, skriver Konsumentverket.

Inga personuppgifter lämnas till tredje part

Efter överläggningar meddelar nu Meta att man kommer att följa EU-rätten på området. I fortsättningen kommer Whatsapp att dels förklara för användarna vilka ändringar av användarvillkor som planeras och vad de betyder för de som använder tjänsten dels göra det lika lätt att tacka nej till nya användarvillkor som att acceptera dem. WhatsApp kommer även göra det möjligt att avvisa notiser om uppdateringar av användarvillkor

”Meta försäkrar dessutom att inga personuppgifter delas från Whatsapp med tredje part eller Facebook”, skriver Konsumentverket.


Dela sidan:
Skriv ut: