Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Döms för nazistiska inlägg på ryskt forum – bilder på Hitler

Nyheter
Publicerad: 2023-05-16 13:14
Foto: Martina Holmberg /TT

En man döms till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp sedan han gjort ett antal inlägg på den ryska sajten VK.com.
Enligt domstolarna har inläggen varit av sådant slag att de ”klart och tydligt” uttryckte missaktning mot personer med syftning på deras hudfärg, nationella och etniska ursprung, trosbekännelse eller sexuella läggning.

Mannen åtalades för två fall av hets mot folkgrupp och påstods bland annat ha gjort ett antal inlägg på den ryska sajten VK.com. Han påstods bland annat ha publicerat en bild på Adolf Hitler och Joseph Goebbels framför ett hakkors, andra bilder på Adolf Hitler samt en bild på en karikatyr av en muslimsk person i ett kikarsikte. Enligt åklagaren hade han dessutom gjort ett inlägg där han uttalat sig nedsättande om personer med syftning på deras hudfärg och nationella ursprung på samma sajt.

Mannen nekade till att han skulle ha publicerat de aktuella inläggen och uppgav att någon måste ha manipulerat dessa. Enligt mannen hade inläggen aldrig funnits på hans profil. Han uppgav att han varken är nazist eller rasist. Han är medlem i SD och partiet har, enligt mannen, nolltolerans mot både rasism och nazism. Han tog avstånd från samtliga av de bilder som åberopats av åklagaren i målet.

Nekade till brott

Ett vittne som tidigare arbetat för föreningen Näthatsgranskaren och även var den som anmälde mannen uppgav i tingsrätten att det var han som hittat bilderna. Han nekade till att han skulle ha manipulerat bilderna och berättade att han hittat dessa på VK.com.

Tingsrätten ansåg det klarlagt att inläggen som åklagaren åberopat hade publicerats på den åtalade mannens profilsida på VK.com på de datum som angivits i åtalet. Tingsrätten fann det också klarlagt att samtliga bilder hade varit av sådant slag att de ”klart och tydligt” uttryckte missaktning mot personer med syftning på deras hudfärg, nationella och etniska ursprung, trosbekännelse eller sexuella läggning.

Enligt tingsrätten hade inläggen spridits till många och

Det framgår att detta Facebookinlägg fick ett stor antal kommentarer och att han uppmanades av någon att inte erkänna något, samt att någon annan skrev att han inte kan tänka sig att VK lämnar ut någonting till svenska ”stasi”, varpå Mikael Lundin sedan svarade ”det tror jag inte heller men det kan vara nått troll som inte gillar mina inlägg”.

Avslöjade sig själv

Tingsrätten konstaterade vidare att han på Facebook, efter att han varit inne på förhör, skrivit att han blivit hämtad till förhör pga att jag har delat inlägg som är hets mot folkgrupp”. Hans förklaring till hur hans Facebookinlägg skulle uppfattas framstod enligt tingsrätten som ”långsökt och som en efterhandskonstruktion” och mot bakgrund av inlägget på Facebook och den tråd som följde efter detta ansågs det styrkt att han publicerat inläggen som avsågs under åtalet. Mot bakgrund av den spridning som inläggen fått skulle var och en av gärningarna bedömas som hets mot folkgrupp.

Påföljden bestämdes till villkorlig dom och 50 dagsböter á 80 kronor.

Domen överklagades till hovrätten – som nu fastställer underinstansens avgörande.


Dela sidan:
Skriv ut: