Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dömdes av tingsrätten i sin utevaro – Hovrätten återförvisar

Nyheter
Publicerad: 2023-01-10 12:55
Foto: Ewa Ahlin

Den unge mannen dömdes av Västmanlands tingsrätt för ringa narkotikabrott, utan att själv ha varit närvarande vid förhandlingen.
Tingsrätten hade fått kallelsen till förhandlingen åter, och skickade då ett obesvarat mejl.
Nu konstaterar Hovrätten att det rör sig om domvilla, och återförvisar det till tingsrätten.

Den 28-årige mannen greps och åtalades för ringa narkotikabrott och dopningsbrott i somras. Samma dag som åtal väcktes skickade tingsrätten en kallelse till mannen folkbokföringsadress, men kallelsen kom åter.

Då skickade man istället en kallelse till en e-postadress, som man hade till mannen. Men inte heller där fick man något svar. Trots det hölls några veckor senare huvudförhandling mot mannen, i hans utevaro, och han dömdes av tingsrätten för ringa narkotikabrott till dagsböter.

Hovrätten återförvisar

Men mannen överklagade domen, när han i december, alltså flera månader senare, fått reda på att han dömts. Han hävdade domvilla, att han inte delgett målet på rätt sätt. Och Hovrätten håller med honom.
”Hovrätten undanröjer tingsrättens dom och återförvisar målet till tingsrätten för ny handläggning”, heter det i beslutet.

”Mannen har, konstaterar Hovrätten, inte varit rätteligen delgiven stämning och kallelse och tingsrättens dom ska därför undanröjas på grund av domvilla och målet återförvisas till tingsrätten för ny handläggning.”


Dela sidan:
Skriv ut: