Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dom mot ex-advokater prövas i hovrätten

Nyheter
Publicerad: 2022-09-02 16:11
Ekrem Güngör och Amir Amdouni. Foto: Kickan Nicolic/Advokatfirman Devlet

Hovrättsförhandlingarna mot de två ex-advokaterna Amir Amdouni och Ekrem Güngör inleddes i måndags i Attunda tingsrätt.
Dagens Juridik är på plats och bevakar huvudförhandlingen.

I juli i år dömdes de två ex-advokaterna, mot sitt nekande, till sex respektive fyra års fängelse.

Ekrem Gungör dömdes för förberedelse till mord och Amir Amdouni för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott samt brott mot yppandeförbud. De båda friades dock från anklagelserna om skyddande av brottsling och Güngör friades också från åtalet om medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Överklagades till hovrätten

Beskeden om överklaganden kom snabbt. Slobodan Jovicic, som försvarar Ekrem Güngör, ansåg att påföljden på sex år var ”drakoniskt hög” och menade att det hans klient dömdes för var fel i sak. Även Amdounis försvarare, Thomas Olsson, meddelade tidigt att domen skulle överklagas.

Också åklagarsidan var kritisk till tingsrättsdomen och överklagade då man ville se ex-advokaterna dömda för skyddande av brottsling.

Påstås ha skyddat kriminella

I måndags inleddes så hovrättsförhandlingen i målet. Under måndagen och tisdagen avhandlades de åtalspunkter som enbart berör Ekrem Güngör – förberedelse till mord samt ett fall av skyddande av brottsling. Idag var både Güngör och Amdouni på plats för att bemöta anklagelserna om skyddande av brottsling respektive brott mot yppandeförbud.

Åklagare Ewamari Häggkvist inledde dagen med sin sakframställan. Den var grundlig. Så pass grundlig att Häggkvist, efter drygt en timme, fick frågan av rättens ordförande om det verkligen var nödvändigt att läsa så noga ur en hovrättsdom. Frågan fick Häggkvist att avsluta sin sakframställan något i förtid.

Det hon och kollegan Patrick Sonevang vill visa med hjälp av sitt material är att ex-advokaterna ska ha förmedlat sekretessbelagda uppgifter till ledande personer i ett kriminellt nätverk.

Försvaret kritiskt

Försvaret är dock kritiskt inställt till åklagarnas gärningsbeskrivning. Advokat Thomas Olsson sade under dagens förhandling att han har ”väldigt svårt” att förstå åklagarnas gärningsbeskrivning och framförde att den, enligt hans mening, inte innehåller rättsfakta som svarar mot rekvisiten i den aktuella bestämmelsen.

På måndag fortsätter förhandlingen. Då handlar det om åtalspunkten där Amir Amdouni står åtalad för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Huvudförhandlingen avslutas med slutpläderingar fredagen den 16 september.

Männen nekar till brott.


Dela sidan:
Skriv ut: