Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DO stämmer region för missgynnande av föräldraledig

Nyheter
Publicerad: 2021-09-27 11:51
Foto: Hasse Holmberg/TT

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Region Västmanland för missgynnande enligt föräldraledighetslagen efter att en sjuksköterska som varit föräldraledig fått sämre löneutveckling.
Därmed fick hon enigt DO en lägre lön än sina kolleger som under samma tid hade varit närvarande på arbetsplatsen.

Målet handlar om en kvinna, som arbetat i regionen i över tio år. Mellan oktober 2019 och juni 2021 var hon helt eller delvis föräldraledig.
När regionen våren 2021 genomförde en lönerevision fick kvinnan lägre löneökning än genomsnittet, trots att hon vid tidigare års lönerevisioner legat över genomsnittet.
Som skäl uppgav hennes chefer att regionen vid lönerevisonen 2021 velat premiera de som jobbat under Covid-19-pandemin.

Kunde inte jobba

Men enligt Föräldraledighetslagen är det förbjudet för en arbetsgivare att missgynna någon av skäl som har samband med föräldraledigheten, bland annat i samband med tillämpning av löne- eller andra anställningsvillkor.
Och kvinnans föräldraledigheter har inneburit att hon inte kunnat jobba under pandemin.
DO menar att det inte finns skäl att anta annat än att kvinnans yrkesprestation, kommunikation och kunskapsutveckling skulle ha varit densamma som innan hennes föräldraledighet. Därför ska hon, enligt lagens utgångspunkter, bedömas som om hon inte varit frånvarande.

– En föräldraledig arbetstagare har ingen ”rätt” till en viss löneutveckling, men ska inte missgynnas av skäl som har samband med föräldraledighet. Det innebär att när det är dags för lönerevision ska arbetsgivaren tänka bort föräldraledigheten och utgå från den anställdes prestation innan föräldraledigheten. Risken är annars att föräldraledigheten gör att den anställde halkar efter lönemässigt under lång tid på grund av sin frånvaro, säger Isabelle Arsova på DO:s processenhet.

DO begär nu att regionen ska betala 40 000 kronor i kränkningsersättning till kvinnan.


Dela sidan:
Skriv ut: