Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DO kräver restaurang på 200 000 efter diskriminering av gravid

Nyheter
Publicerad: 2023-04-28 11:23
Foto: Lise Åserud / NTB

Det var diskriminering när en take away-restaurang avslutade provanställningen för en kvinna som var gravid.
Den bedömningen gör DO och begär därför att företaget som driver restaurangen ska betala diskrimineringsersättning om 200 000 kronor till kvinnan.

Diskrimineringsombudsmannen begär att ett företag ska betala 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till en anställd kvinna.

Företaget, som har take-away-restauranger på flera orter i södra och västra Sverige, anställde kvinnan på en restaurangerna i augusti förra året. Kort därefter fick hon veta att hon var gravid. Till följd av graviditeten var hon sjukfrånvarande vid ett par tillfällen och hon behövde också be om att inte behöva utföra vissa arbetsuppgifter samt att gå tidigare på grund av sitt mående.

Ansåg inte att branschen passade kvinnan

I slutet av september meddelade företaget att provanställningen skulle avslutas och att man inte längre ansåg att branschen passade för kvinnan.

Av DO:s utredning framgår att arbetsgivaren har haft kännedom om graviditeten när provanställningen avslutades.

– Vi menar att det måste ha stått klart för arbetsgivaren att frånvaron och de besvär kvinnan hade berodde på graviditeten, och därför är det DO:s uppfattning att agerandet varit fråga om diskriminering som har samband med kön, säger Sofie Haggård Larsson, jurist på DO:s processenhet.


Dela sidan:
Skriv ut: