Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DO inleder tillsyn mot Skurups kommun efter slöjförbud

Nyheter
Publicerad: 2020-03-13 11:13
Genrebild Foto: Carina Johansen /TT

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inleda en tillsyn mot Skurups kommun efter det uppmärksammade beslutet i kommunen att inte tillåta slöja och huvudduk i kommunens grundskolor och förskolor.
– Syftet med tillsynen är att besvara om en tillämpning av kommunens beslut kan anses vara förenlig med diskrimineringslagen, skriver DO i ett pressmeddelande.

Den 16 december förra året beslutade Skurups kommunfullmäktige att det inte ska vara tillåtet att bära bland annat huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal i kommunala skolor.

Begärt svar

– Mot bakgrund av detta har DO i dagarna skrivit till kommunen och begärt svar på ett antal frågor, bland annat hur kommunen i egenskap av arbetsgivare och utbildningsanordnare avser att tillämpa beslutet, skriver DO.

– DO anser att det är angeläget att klargöra om en tillämpning av beslutet är förenligt med diskrimineringslagen och därför inleder vi nu en vägledande tillsyn, säger Linnea Sigeman sektionschef på DO:s rättsenhet.
Senast den 14 april ska kommunen ha besvarat DO:s begäran om yttrande.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.