Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Detta får arbetsgivare göra för att stoppa coronasmittan

Nyheter
Publicerad: 2020-03-12 18:04
Foto: Terje Pedersen/DNB/TT

Coronapandemin har gjort att arbetsgivarorganisationer får många frågor om vad som gäller rent arbetsrättsligt för att kunna motverka smittspridning. Här reder Sophie Thörne, arbetsrättsjurist vid arbetsgivarorganisationen Almega, ut de viktigaste frågorna.

– Till att börja med vill jag säga att man måste ha respekt för den oro som detta innebär och att man kommer långt genom dialog och tydlig information.

Vad gäller för till exempel resor för de anställda?

– När det gäller tjänsteresor så beslutar arbetsgivaren vart och när dessa ska ske och vilka resor som ska och får ske på tjänstetid.

– När det gäller privata resor som har gjorts till exempelvis områden där UD avråder från resor kopplat till pandemin så kan arbetsgivaren besluta att dessa personer inte får komma till arbetsplatsen.

Sophie Thörne, arbetsrättsjurist på Almega.

Och vad gäller då?

– Då handlar det om arbetsledningsrätten för arbetsgivaren som kan besluta att de anställda ska sköta sitt arbete hemifrån. En arbetstagare har ju dessutom skyldighet att informera om han eller hon löper risk att vara smittad till följd av till exempel en resa.

Om en arbetstagare envisas med att han eller hon ska åka på sin planerade semesterresa till exempelvis ett område där UD avråder från resor kopplat till pandemin – vad kan arbetsgivaren göra då?

– Det är ju en situation som i första hand måste försöka lösas genom en diskussion men ytterst så har arbetsgivaren rätt att besluta om förläggning av semester och där ingår en rätt att, under vissa förutsättningar, återkalla beviljad semester. Så det är alltså möjligt.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Arbetsgivaren kan då kan bli skyldig att ersätta arbetstagarens kostnader. Under vissa omständigheter så kan det dessutom bli fråga om att betala för den olägenhet som detta har inneburit.

Har arbetsgivaren rätt att besluta att alla anställda ska ta ut sin semester nu så att verksamheten kan stängas tillfälligt?

– I princip inte… I varje fall inte så här i mars. Under de tre sommarmånaderna och förläggning av huvudsemestern hade det funnits andra möjligheter till detta enligt semesterlagen men inte så här i mars.

Vad gäller om en arbetstagare inte vill komma till sin arbetsplats till följd av rädsla för att smittas av till exempel kolleger som har varit utomlands?

– Det kan inte en arbetstagare bestämma själv utan det ankommer på arbetsgivaren att se till så att det finns en god arbetsmiljö för de anställda.

Men vad händer om en arbetsgivare faktiskt inte lever upp till detta utan driver verksamheten vidare trots risk för smitta?

– Som allra yttersta åtgärd har ju skyddsombudet möjlighet att påkalla så kallat skyddsstopp, att arbetsplatsen helt enkelt stängs. Men det är en så drastisk åtgärd som egentligen inte ska behövas om skyddsombudet hade vänt sig till arbetsgivaren först.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.