Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Det är känt att studenter med toppbetyg inte alltid är de som presterar bäst – Juridik II är ingen genväg”

Debatt
Publicerad: 2012-12-28 09:13

DEBATT – av Filip Henriksen, juriststudent och bloggare

 

Jag skulle vilja kalla mig en hängiven juristpatriot för Uppsala universitet. Emellertid ifrågasätter jag mitt eget ställningstagande efter två beslut från Juridiska institutionen. Det första beslutet rör nedläggningen av Juridik II i sin helhet. Det andra beslutet rör den halshuggning av Juridik II-studenterna som institutionen nu har genomfört.

Inledningsvis vill jag säga att ekonomi är hushållning med begränsade resurser. Detta gäller även Juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Ett knapert läge har lett till att den fantastiska kursen Juridik II går i graven.

När jag gick i åttan på högstadiet föddes min dröm om att bli jurist. Det var efter ett besök på Kristianstads tingsrätt där vi fick bevista en huvudförhandling. Dagen efter, på samhällslektionen, hade vi rollspel och iscensatte en huvudförhandling. Jag fick äran att agera rådman. En gnista tändes inom mig och allt var uppenbar: Jag skall bli domare!

Med tiden har jag fått ett tydliga rättsvetenskapligt intresse. I framtiden ser jag gärna en karriär inom universitetsvärlden. Anledningen till att jag nu har denna möjlighet är kursen Juridik II.

Jag gick inte ut gymnasiet med toppbetyg. Samtidigt kände jag inte någon större stimulans av att sitta, kanske över ett år, på det lokala gymnasiet och läsa på Komvux. Jag ville ha ett intellektuellt utbyte så jag sökte mig till universitetsvärlden. Affärsrätt, rättsteori och handelsrätt var det jag ägnade min fulla uppmärksamhet åt i över ett år. Totalt samlade jag på mig 75 högskolepoäng i juridik. Jag sökte till Juridik II och kom in.

Jag minns dagen då antagningsbeskedet kom. Under flera månader hade jag haft ont i magen kring frågan: ”Kommer jag att komma in eller får jag vänta minst ett halvår till?”. Det var tidigt på förmiddagen då jag fick mitt besked: ”Juridik II – ANTAGEN”. Fasaden brast och tårarna rann. Min far var inte bättre.

Många har uppfattningen att Juridik II är en genväg in på juristutbildningen. Det är inte sant i något avseende. Vissa kommentatorer på nätet menar att om man inte har tillräckliga betyg eller högskoleprovsresultat är inte juristutbildningen rätt akademiskt forum. Jag kan inte mer än att småle åt detta påstående.

Det är vida känt att studenter med toppbetyg inte alltid är de som presterar bäst. En undersökning gjord av universitetet visade att gymnasiebetyg och högskoleprovsresultat inte påverkade studieresultaten på juristprogrammet. Det klara mönster man såg var att de som hade valt juristprogrammet som förstahandsval klarade sig bättre än de som hade utbildningen som andrahandsval etc.

Personligen tycker jag att denna diskussion är överflödig med tanke på rådande betyghets inom utbildningen. Vi är alla studenter, oavsett vilken urvalsgrupp vi kommer ifrån. Det liknar lite av akademisk rasism.

Juridik II är en viktig kurs av just flera skäl. Vanligtvis är det studenter med ett framträdande rättsvetenskapligt intresse med tydliga visioner för framtiden. De studenter som inte orkar trycket redan under terminskurs 1 hoppar vanligtvis av – eller kanske efter en hård termin tar studieuppehåll. Där kliver studenterna från Juridik II in och kavlar upp ärmarna.

För mig är det viktigt att kursen Juridik II kan ges i framtiden av universitetet. Enligt Sverker Scheutz gavs kursen ut just för att man såg att antagningspoängen sköt i höjden. En bredare intagning har hittills gynnat juristutbildningen.

 

Läs mer av Filip Henriksen på hans blogg ”Signerat Henriksen”

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: