Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Den främsta fördelen med att vara advokat är att ni har egna fikarum på domstolarna”

Krönikor
Publicerad: 2013-01-08 09:21
Anne Svensson

KRÖNIKA – av Anne Svensson, jur.kand, Stance Juristbyrå

 

Som yrkesverksam jurist stöter man till och från på frågan om man borde ta och försöka bli advokat. I mitt fall skulle det innebära att inte arbeta på min nuvarande arbetsplats, där jag trivs, eftersom det är en juristfirma – och istället arbeta på en advokatbyrå som biträdande jurist åt en advokat under något år, därefter göra några tester hos Advokatsamfundet och sedan förhoppningsvis bli godkänd och betala in en årlig avgift till samfundet. Och därefter skulle jag antagligen arbeta som ombud på precis samma sätt som jag gör redan idag inom exakt samma områden (förvaltningsrätt och familjerätt).

I vart fall stöter jag på frågan då och då, som oftast presenterad av andra än mig själv – och då tänker jag ju ändå till över frågan en stund ibland.

Som jurist möter jag i mitt arbete såväl jurister som advokater och har då i vart fall kunnat konstatera att just själva titeln som advokat inte gör någon större skillnad på jurister kompetensmässigt. Det verkar helt enkelt vara andra faktorer än just titel som påverkar just kompetensen hos juristen.

Eventuellt verkar det ibland som att aktörer runt omkring mig reagerar och påverkas av själva advokattiteln i sig. Inte minst från domstolarna kan jag ibland få en lätt antydan om att det på något vis skulle vara bättre att vara advokat.

Men den främsta anledningen, som jag hittills har upptäckt som fördel med att vara advokat, är ändå advokaternas egna fikarum i domstolarna – ”advokatrummet”.

På exempelvis Attunda tingsrätt och Södertörns tingsrätt finns det tydligt utmärkt – ett ”advokatrum”. För att komma dit in krävs det en kod och dit in kan man, som advokat, gå före eller efter en förhandling. Förhoppningsvis får även advokatens biträdande jurist följa med dit in.

Som jurist sitter jag istället utanför, i korridoren.

Jag ska i ärlighetens namn säga att jag som icke-advokat nu aldrig prövat hur det skulle vara om jag försökte ta mig in som jurist i ”advokatrummet”: skulle jag bli direkt nekad eller skulle jag få komma in? Och nu har jag inte heller haft någon större lust att pröva. Men hade det stått ”ombudsrum” eller liknande så hade jag så klart gått in. Man blir ju lite nyfiken på vad som finns där inne, vad de gör och hur det ser ut…

Och jag tänker ändå att det känns som en lite konstig markering från domstolarna. Vi lever idag med ett system där jag kan gå en lång juristutbildning och sedan arbeta som ombud med att företräda klienter i domstolar. Varför skulle inte jag få ha ett fikarum precis som advokaterna?

Men på det hela taget är jag alltså helt nöjd med att vara ”bara” jurist och arbeta på en juristbyrå där jag trivs… förutom det här med att inte ha ett eget fikarum på domstolarna.

 

Anne Svensson

anne.svensson@stance.se


Dela sidan:
Skriv ut:


Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se