Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Alla juriststudenter vill inte till affärsjuridiska byråer – vissa vill arbeta med mänskliga rättigheter”

Debatt
Publicerad: 2015-12-15 11:43

DEBATT – av Yasemin Ergül, juriststudent, Stockholms universitet

 

När jag började studera juridik hade jag stora drömmar. Jag tänkte att med juridik i bagaget kan jag förändra mycket till det bättre. Jag kan använda juridiken som verktyg för samhällspåverkan, för att bekämpa orättvisor. Än idag består dessa drömmar. Det finns dock ett problem – dessa drömmar schasas bort och tystas ner.

Det är dagar som dessa – när politiker hejvilt ger förslag på och beslutar om diverse lagar och lagändringar – som kunniga och vassa jurister behövs. Lagar och lagändringar som inte är så genomtänkta, som begränsar och kränker mänskliga rättigheter. Dessa skarpa jurister behövs för att påverka och bilda opinion. 

För helt ärligt – alla juriststudenter studerar inte juridik för att hamna på affärsjuridiska toppbyråer. Alla juriststudenter studerar inte juridik för att enbart tjäna stora summor i framtiden. Det finns juriststudenter som studerar juridik för andra syften och mål. Det finns juriststudenter med brinnande engagemang för samhällsfrågor och mänskliga rättigheter.

Juristutbildningen spelar en viktig roll i detta. Utbildningen måste kritiseras av en enkel anledning – den måste nyanseras.

En stor del av vår utbildning domineras av affärsjuridik och affärsjuridiskt tänkande. Det undervisas förvånansvärt väldigt lite inom rättsområden som har sin grund i mänskliga rättigheter. Det behövs en mångfaldig undervisning, en utbildning rik på perspektiv. En utbildning som lär oss att tänka normkritiskt och kontextuellt.

Inte nog med att vår utbildning känns ensidig, vi kommer tidigt i kontakt med toppbyråerna inom civilrätten. De syns och hörs mest på mässor och andra forum. Juridiska föreningen samarbetar med de största affärsjuridiska byråerna, bland annat på grund av att det är de byråer som har råd att samarbeta.

I paneldiskussioner sitter oftast personer med ”typiska” juristyrken – bolagsjurister, åklagare, domare och försvarsadvokater. Sitter det några rättsaktivister? Några jurister som jobbar i ideella organisationer? Nej, tyvärr inte.

Trots att Sverige har skrivit under flertal konventioner och att det finns svenska lagar som värnar om mänskliga rättigheter innebär det i praktiken inte att alla garanteras dessa rättigheter. För att försäkra att människors mänskliga rättigheter inte kränks behövs duktiga jurister. Engagerade, ifrågasättande och kunniga jurister. Som vågar ta ställning och kritisera (dåliga) förslag, från exempelvis politiker, ur ett rättsligt perspektiv. Dessa jurister behövs i det offentliga rummet.

Jag känner (före detta) juriststudenter som har hoppat av utbildningen på grund av detta. De anser att juridiken är i ett eget vakuum och har dålig förankring i mänskliga rättighetsfrågor. Det är riktigt synd – då det behövs flera jurister som jobbar med dessa frågor. Och för att inte förlora sådana juriststudenter, och samtidigt nå ut till flera, behöver utbildningen därför ses över – som ett första led för att göra den bättre. För en sak är viktigt att komma ihåg – en mångfaldig utbildning berikar, inte tvärtom.

 

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: