Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DEBATT: “Sluta svartmåla förorten”

Nyheter
Publicerad: 2021-04-07 10:55

DEBATT – av Denise Chabo. Jur kand.student

Redan när det väcktes åtal kring det uppmärksammade fallet där en känd rappare blivit misstänkt för stämpling till människorov, började det cirkulera hejvilt på sociala medier om huruvida han var skyldig. Rapparen och andra som blivit misstänkta för diverse åtalspunkter har svarat “Ingen kommentar” under samtliga förhör, med all rätt.

Det är ett vanligt förekommande problem inom det svenska samhället, där man väljer att svartmåla en brottsmisstänkt person innan denne blivit dömd, vilket har skett i det här fallet då man svartmålat rap-artisten, men även förorten överlag. Oskuldspresumtionen negligeras helt i det här fallet och är absurt, då denna princip står för att den om är misstänkt för ett brott ska betraktas som oskyldig till dess att motsatsen bevisats.

Det svenska rättssystemet garanterar att Sveriges medborgare ska anses som oskyldiga tills att motsatsen bevisats – men konstant sker en oenighet och osämja till detta, där man istället för att förhålla sig neutralt tills att personen blivit dömd i rätten, väljer att förtala bara för att det ska skapas fler rubriker och ökad spridning i medier.

Även förorten svartmålas, där enstaka individer och grupper väljer att fördöma hela förorten på grund av att man tror att kriminalitet är centralt då det är det enda som lyfts upp och det är ytterst problematiskt eftersom det enbart skapar en känsla av exkludering och misstro för samhället. Förortskultur är inte bestående av vapen, våld eller droger. Det är gemenskap, konst och musik. Rappare som den nu åtalade, belyser detta i sina låttexter. Sluta svartmåla brottsmisstänkta personer, sluta svartmåla förorten och framförallt sluta felbedöma ortenkulturen.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: