Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Debatt på Dagens Juridik

Debatt
Publicerad: 2009-10-05 13:14

Idag öppnar vi ett särskilt utrymme för debattartiklar. Först ut är Journalistens chefredaktör Helena Giertta, som kommenterar förhållandet mellan jurister och journalister.

I fredags mötte Hovrätten för Västra Sverige pressen för att prata om hur bevakningen av domstolarnas verksamhet, och därmed förtroendet för rättsväsendet, kan förbättras.

Mårten Schultz skriver i sin krönika ”Journalister är ett pack!” att många jurister betraktar journalister som fiender. I vår undersökning svarar drygt 37 procent att det är ”meningslöst att prata med journalister”. Drygt 44 procent svarar att det ”beror på journalisten” och endast 14,5 procent att ”media är en viktig länk mellan juridiken och samhället”. 

Helena Giertta skriver i sin replik att hon hoppas att jurister ser fördelarna med att tala öppenhjärtligt med journalister.

Ämnet är högaktuellt. ”Insidermålet”, mordet på Linda Chen och inte minst helikopterrånet har hårdbevakats av massmedia. Inom kort drar Pirate Bay-målet, rättegången mot Trond Sefastsson  och ”allmänläkarens och obducentens” skadeståndstalan mot staten igång.

Reformen En modernare rättegång, EMR, skapade debatt när den trädde i kraft för snart ett år sedan. Nu skriver Advokatsamfundet att reformen skadat rättssäkerheten och att den bör utredas av regeringen. Universitetslektor Marie Karlsson-Tuula kommenterar reformen inom kort.

Följ debatten här.

Har du något att säga? Vi välkomnar alla våra läsare att delta. Du når oss på telefon 08-579 366 00 eller via e-post, red@dagensjuridik.se. Allt inkommet material granskas av redaktionen före publicering.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: