Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Stötande att misstänktas och kriminellas tid värderas högre än brottsoffers liv och lidande”

Nyheter
Publicerad: 2016-04-26 09:33

DEBATT – Monica Dahlström-Lannes, författare och f d polis

 

En man i Eskilstuna, misstänkt för grov kvinnofridskränkning, frikändes i brist på bevis och har nu fått ersättning av JK för att ha suttit häktad. Två veckors frihetsinskränkning värderades till 20 000 kronor.

Ystadspyromanen, som tidigare varit misstänkt flera gånger och frigetts, fälldes till slut och har avtjänat ett åttaårigt straff. Samtidigt får han 91 000 kronor av JK för att tidigare ha blivit frihetsberövad. Han hade begärt 40 000 kronor (han har tidigare fått över 100 000 kronor i skadestånd av JK).

Mannen på Öland som dömdes till livstids fängelse för dubbelmord och grov mordbrand hade tidigare friats för ett annat dubbelmord och grov mordbrand. Eftersom han vid det tillfället också suttit häktad under utredningstiden fick han 275 000 kronor av JK.

Någon återbetalningsskyldighet har inte pyromanerna som förstört så många människors liv – för enligt svensk lag är skadestånden utmätningsskyddade. En serievåldtäktsman kan också få behålla sitt skadestånd för de våldtäkter som inte har gått att bevisa.

Nog är det märkligt att personer som lever i kriminella kretsar, ständigt misstänkta, ofta dömda och ibland frikända på vissa åtalspunkter, får skadestånd per automatik. Och att den som döms för sju av åtta misstänkta brott kan få ersättning av JK för att det åttonde brottet inte går att bevisa.

Att felaktigt frihetsberövade ska ha skadestånd av staten är odiskutabelt men ingen ersättning bör utgå till uppenbart skäligt anhållna och häktade. Vissa personer tycks ha satt i system att sabotera polisutredningar och förlänga utredningstiden. På så sätt kan brott som inte går att bevisas bli en lönsam affär för kriminella när misstänkta skyller på varandra.

Nog är det stötande att brottsliga personer som redan kostat staten så mycket kan få skadestånd och de kriminellas kapital inte kan återkrävas om personen inte döms senare för exakt samma brott som misstanken tidigare avsåg. Samtidigt som brottsoffer i dessa fall inte kan förvänta sig en krona för att täcka sina förluster för sitt fysiska och psykiska lidande.

Och hur värderas tid? I Eskilstuna friades nyligen en kvinna från ett grovt narkotikabrott men fälldes för ett lindrigare brott av samma slag. Efter att ha suttit frihetsberövad får hon 46 000 kronor i skadestånd av JK, trots kopplingen mellan de båda brotten. Alltså ungefär lika mycket (50 000 kronor) som mördade Lisa Holms anhöriga erbjöds i skadestånd.

Många misshandlade, våldtagna, hotade och trakasserade som fått sina liv förstörda får ingen kompensation. Inte heller offer som drabbats av rättssystemets fel.

Hur kan misstänktas och kriminellas tid värderas så högt? Och offrens liv så lågt? I jämställdhetens land – i rättsstaten Sverige.

 

PS. Justitiekanslern (JK) betalade år 2015 ut 83 miljoner kronor i ersättning för frihetsinskränkningar. År 2005 var summan 28 miljoner och  år 1993 cirka 7 miljoner.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: