Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

De tjänade mest som offentliga försvarare under 2022

Nyheter
Publicerad: 2023-01-09 08:58
Foto: Fotograferna Holmberg / TT /

Nära 11 miljoner kronor.
Så mycket fakturerade advokaten Jonas Granfelt staten under fjolåret och blev därmed den bäst betalde offentlige försvararen i landet.
På topp 20-listan bland de advokater som fick mest ersättning från staten under 2022 återfinns bland annat en tidigare justitieminister, en polisanmäld advokat och – för första gången på flera år – en kvinna.

Dagens Juridik har begärt ut listan över de 20 advokater som fick mest i ersättning som offentliga försvarare under 2022.

Listan domineras av manliga advokater, men försvarsadvokaten Maria Adielsson från Advokatbyrån Kruse & Co tar en sjätteplats strax efter den tidigare justitieministern och advokaten Thomas Bodström. De fakturerade staten cirka 6,7 miljoner respektive cirka 6,9 miljoner under 2022.

20 miljoner de senaste två åren

Toppar listan gör advokat Jonas Granfelt, som sedan år 2009 varit delägare i Advokatfirman Althin, där han tar försvararuppdrag främst rörande ekobrott.

Han fakturerade staten nära 11 miljoner kronor under 2022. I fjol hade han andraplatsen på listan och fakturerade då nästan 10 miljoner kronor.

Encro-mål

På andra plats på listan finns Joel Apitzsch från advokatfirman Guide, som är specialiserad inom brottmål och har på senare år företrätt en del åtalade som misstänks för gängbrottslighet och använt sig av krypterade mobiltelefoner.

På tredje plats på listan finns Ivan Fialdini från Firman Fialdini Dahlqvist. Ett av de stora målen som han varit försvarare för under året är det gällande det konkurssatta valutaväxlingsbolaget Worldexchange Stockholm AB.

På 11 plats på listan återfinns advokaten Gabriel Barsoum som under förra året uppmärksammades för att ha polisanmälts efter en granskning som Aftonbladet gjorde. Enligt granskningen hade Barsoum vid upprepade tillfället lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna och på så sätt fått mer ersättning än vad han hade rätt till.

Listan på offentliga försvarare

Listorna visar utbetalningar med de namn som uppgetts i frågan. Om personen i fråga har bytt namn under perioden kan utbetalningar saknas. På samma sätt kan inte utbetalningar urskiljas i händelse av att flera biträden skulle ha samma namn.

Ersättningarna som anges är exkl. ev. moms.

Tabellerna visar enbart på de ersättningar som har hanterats genom Domstolsverkets system för kostnader i mål. Om personen i fråga har uppträtt med A-skatt redovisas inte dessa uppdrag i tabellen. Eventuella återkrav visas inte heller i tabellen.

Transaktionerna redovisas företrädesvis då beslutet bokförs, normalt i samband med dom. Utbetalning sker normalt några dagar senare.

Källa: Domstolsverket


Dela sidan:
Skriv ut: