Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”De som belastar polisen hårdast är snabbt ute i ny brottslighet – då hjälper inte mer pengar”

Debatt
Publicerad: 2019-05-14 12:13

DEBATT – av Anders Bergstedt, f.d. kriminalpolis 

 

De politiska partierna har försökt överträffa varandra då det gäller anslag till polisen och flera poliser.

Nu har polisserierna i TV om Stockholm, Södertälje, Norrland och vårdsnurren med Sanne, visat att det största problemet är återfallsförbrytare och socialt utslagna som går runt i ett hopplöst ekorrhjul och ständigt belastar polisen. Varken domstolarna, det sociala eller vården innebär någon avlastning för polisen. Då hjälper varken mer pengar eller fler poliser.

Myndigheterna försöker skjuta över problemen på varandra i en sanslös karusell. Hopplösheten som programmen visar är uppenbar. Häkten, fängelser och vård är överbelagda.

Kommuner, landsting, regering och riksdag har fördelning av pengar och nya och skärpta lagar som enda styrmedel. I vårt komplicerade samhälle fungerar det inte att ge politiker med otillräcklig kompetens hela makten över ekonomin.

Att alla ska ställa upp innebär att ingen tar ansvaret. Ett större ansvar skulle innebära en alltför stor ekonomisk belastning och kritik för ekonomisk ansvarslöshet. Giriga banker, giriga politiker, korruption, gängkrig, ungdomsrån, sexualbrott, näthat, näthot , bedrägerier, åldringsbrott och utbredd personlig egoism har ersatt etik och moral.

Nu kämpar moderaterna för att profilera sig och menar att mera pengar måste tillföras för att klara upp vardagsbrotten och utförseln av stöldgods. Man gör ingen konsekvensanalys. Titta på Finland som har bantat sin poliskår och samtidigt ökat produktiviteten.

Moderaternas toppnamn i EU-valet, Tomas Tobé, sa nyligen i en intervju (Svenska Dagbladet 2019-05-05):

”Sverige har större problem med kriminalitet än Finland. Gängkonflikter och den stora mängd narkotika som väller in i landet upptar just nu mycket av polisens resurser, vilket gör att vi inte är tillräckligt framgångsrika i att bekämpa stöldligorna. Men ja, det finns mycket att inspireras av när det gäller finsk polis. De har dessutom färre poliser än vad vi har per invånare”

Polisen skriver dessutom i en rapport att de utländska stöldligorna befaras öka sin verksamhet i Sverige de kommande två åren.

Politikerna gör nu gigantiska felsatsningar på alltfler områden. En jämförelse med Nya Karolinska är slående. Uppföljningen visar att pengar, gigantiska nybyggen och flera anställda leder till sämre produktivitet. Satsningen på spetskompetens går ut över den basala verksamheten.

Uppklaringen av vardagsbrotten kommer att fortsätta att vara oacceptabel därför att polisen har slutat att utreda dessa brott och följa upp seriebrottslighet. Man utreder bara de fall där någon grips på bar gärning och där DNA eller tekniska spår finns.

Domstolarna undviker att häkta trots återfall och villkorlig frigivning och utdömer straff långt under minimum. Alltså är de som hårdast belastar poliserna nästan direkt ute i ny brottslighet. Då hjälper inte mera pengar eller fler poliser.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här

 

 


 


Dela sidan:
Skriv ut:


Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se