Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”De ensamkommande vill ge tillbaka till Sverige – de har fått en framtid och en utbildning”

Arbetsrätt
Publicerad: 2017-03-13 10:05

KRÖNIKA – av advokat Anna Ekvall, advokatfirman Juristhuset

 

”Ensamkommande levererar i rapport”, skriver Upsala Nya Tidning den 23 februari 2017. Rapporten som Tierps kommun låtit göra över ensamkommande ungdomars framgång i Sverige mellan åren 2007 och 2016 är banbrytande.

Som advokat för asylsökande ungdomar känner jag igen mig i mycket av det som Tierps kommuns rapport visar. Bland de ungdomar som jag möter i mitt arbete har flera efter endast en kortare tid i Sverige lärt sig svenska och de uppvisar stor vilja att studera på högskola.

Naturvetenskapliga linjer och vårdyrken såsom sjuksköterska och läkare verkar vara särkilt populära bland de nyanlända unga.

De ensamkommande ungdomarnas ambition att lära sig språket och utbilda sig stannar inte i skolbänken. Ungdomarna är flitiga läxläsare och har ofta en eller flera idrottsliga fritidsaktiviteter.

Att vara en del av en gemenskap är viktigt berättar ungdomarna i mina möten med dem.

Det är inte ovanligt att ungdomarna vid Migrationsverkets muntliga asylutredningar kan besvara verkets frågor på svenska, även om det är regel att alltid företa utredningarna med tolk. Det händer inte sällan att ungdomar ber om att samtalen med myndigheter eller offentliga asylbiträden ska föras på svenska, med tolken enbart som ett stöd att ta till vid behov.

Den unge blir tack vare den språkliga förståelsen delaktig på ett helt annat sätt i sitt asylärende.

Vad är det då som föder ambition? En gemensam nämnare hos dessa ungdomar verkar vara en stark vilja att ge tillbaka till det svenska samhället som tagit emot dem och givit dem en framtid.

Många av ungdomarna har före ankomsten till Sverige aldrig gått i skolan. Istället har det varit fråga om att arbeta från tidig ålder för att klara familjens försörjning. För flera av ungdomarna skulle det förbli så, om det inte hade varit för Sverige.

Flykten i sig spelar säkert också in. Att som barn fly ensam till ett främmande land kräver ett stort mått av mod. Hindren är många på vägen och det gäller att överkomma de.

De ensamkommande ungdomarna betalar ett högt pris för att komma till Sverige. Kanske är det just det som föder ambition.

 

Läs hela rapporten här.

 

Advokaten Anna Ekvall är specialiserad inom områdena barn och familj. Hon företräder vuxna och barn som är misstänkta för eller utsatta för brott, som ansöker om rätt att bo eller arbeta i Sverige, som på ett eller annat sätt berörs av tvångslagstiftningarna LVU, LVM, LRV eller LPT samt i vårdnads-, boende- och umgängestvister.

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: