Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Datorkidnappningar ökar – polisen jobbar över gränserna

Nyheter
Publicerad: 2019-07-30 11:13
Foto: Pavel Golovkin/TT

De kriminella låser din dator – och kräver en lösensumma för att låsa upp den.
Så kallad ”ransomware” blir allt vanligare – och nu går polisen ut med information om internationellt samarbete – No More Ransom.

Genom att installera ett så kallat ransomware på din dator blir den obrukbar – och allt innehåll låses av de kriminella.
För att komma åt dina filer, bilder, dokument, mejl med mera kräver utpressarna en lösensumma. Både privatpersoner och företag och myndigheter har drabbats.

Snabbväxande hot

Enligt European Cyber Crime Centre (EC3) är ransomware i dag ett av de största och mest snabbväxande hoten inom cyberbrott mot privatpersoner, företag och myndigheter, skriver polisen.

– Om man drabbas är vår rekommendation att aldrig betala lösensumman. Dels finns det flera fall där man inte fått tillbaka sin information trots att betalning skett. Dessutom gynnar varje betalning organiserad brottslighet. Genom att vända sig till No More Ransom kan den som drabbas istället få hjälp att låsa upp datorn, säger Johannes Welin, kommissarie på nationellt it-brottscentrum.

Uppmanar att anmäla

Polisen uppmanar alla som drabbas att anmäla – i dag tror man att mörkertalet är stort.

– Vår förhoppning är att fler får upp ögonen för att det går att få hjälp vid den här typen av brott. Samtidigt behöver fler anmäla brotten, för att vi ska kunna få en bättre bild av hur omfattande problemet är. Det ger oss också mer kunskap om nya typer av ransomware som vi behöver hitta lösningar till, säger Johannes Welin.

Sambandsman på Europol

Svensk polis har nu förstärkt sin förmåga att jobba mot så kallad cyberbrottslighet, och bland annat har en sambandsman placerats på European cybercrime center i Haag som uteslutande arbetar mot cyberbrott.

– Den här typen av gränsöverskridande brottslighet går bara att bekämpa genom internationell samverkan, säger Johannes Welin.

Projektet No More Ransom har funnits i tre år och är ett europeiskt projekt mellan polisväsenden, andra myndigheter och privata aktörer, som tar fram verktyg för att dekryptera filer låsta av ransomware. 

Fakta, det kan du göra för att undvika ransomware:

Uppdatera ditt operativsystem och dina program så ofta som möjligt.
Se till att ha ett bra virusskydd.
Undvik att vara inloggad som administratör i ditt system.
Var vaksam på e-mail du tar emot och på länkar du uppmanas klicka på.
Om du blivit utsatt för ransomware, gå in på No more ransom för att få hjälp att låsa upp datorn utan kostnad.

Källa: Polisen


Dela sidan:
Skriv ut: