Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Datainspektionen inleder granskning av kamerabevakning i hyreshus

Nyheter
Publicerad: 2020-05-19 13:29
Genrebild Foto: Naina Helén Jåma / TT /

Ett kommunalt bostadsbolag i Uppsala satte upp övervakningskameror.
Nu ska Datainspektionen granska om bostadsbolaget gjorde de rättsliga bedömningar som krävs.

En person har anmält till Datainspektionen att det kommunalt bostadsbolaget i Uppsala satt upp en bevakningskamera i trapphuset som är direkt riktad mot klagandens ytterdörr.

– Det ska till tungt vägande skäl för ett bostadsbolag att sätta upp en bevakningskamera på ett sätt som gör det möjligt att kartlägga en boende och dennes besökare. Därför inleder vi nu en granskning av bostadsbolaget för att se hur den aktuella kameran används och hur bolaget gjort den rättsliga bedömningen, säger Gustav Linder som är jurist på Datainspektionen.

Generellt krävs ingen ansökan om tillstånd för bostadsbolag och bostadsrättsföreningar för att kamerabevaka i ett trapphus.
Men man måste alltid göra en bedömning om det finns ”rättsligt stöd som motiverar bevakningen”, exempelvis en intresseavvägning eller att ”bevakningen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse.”


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.