Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DAGENS JURIDIK AVSLÖJAR: Poliser åtalade – utnyttjade missbrukare för att sätta dit man

Nyheter
Publicerad: 2022-05-10 09:36
Foto: Helena Landstedt / TT /

Poliserna använde en missbrukare som ”skådespelare” för att ”låtsas vilja köpa narkotika”.
När poliserna sedan uppfattade att en narkotikaöverlåtelse skett slog de till och satte handfängsel på båda männen, men släppte kort därefter sin ”skådespelare”.
Poliserna är nu åtalade – dels för att ha släppt en person som gjort sig skyldig till brott, men också för att ha ljugit i rapporten avseende ”säljaren”, för att han genomfört en brottsprovokation – och för att ha försatt ”köparen” i livsfara.

Det var tidigt sommaren 2020 som en civil polispatrull spanade i centrala Stockholm och noterade en man som de uppfattade som missbrukare, inte minst eftersom mannen gång på gång ringde samtal. Poliserna förföljde mannen som åkte tunnelbana mot Bandhagen.
– Jag känner igen detta sätt då missbrukare ”måste” ha heroin, vittnade den ena polismannen.

Man greps

I sin rapport skriver den ena polismannen att de när de kom till Bandhagen kunde se hur ”köparen” mötte ”säljaren”, en man med rötter i Senegal, som gav honom flera ”bollar” heroin varpå polismannen grep ”säljaren”, medan ”köparen avvek”.
”I sin plånbok hade N.N 3 730 kr i kontanter som misstänks komma från narkotikaförsäljning”, skrev polismannen i rapporten, samt att ”om hans bostad hittas kommer det troligen att påträffas större mängder narkotika, då det nästintill aldrig är att dessa säljare bara har ”några” bollar för att sälja.

Ur Polisens förundersökning

Polismannen beskriver i rapporten sin bild av händelseförloppet:
”Jag står bredvid den tilltänkta köparen som sitter på en bänk. Den misstänkta säljaren reagerar inte på mig utan han går fram till köparen och jag ser att han överlämnar två stycken misstänkta heroin-bollar som han har i sin högra hand. Jag ingriper direkt genom att skrika ”polis” och då jag ser att säljaren försöker att svälja misstänkta heroin-bollar tar jag och mina kollegor stadigt grepp runt käken och halsen. Detta lyckas och säljaren spottar ut en exakt likadan ”boll” som han precis innan hade överlåtit till köparen”.

”Köparen försvann”

Han upprepar i rapporten att ”köparen” försvann: ”Köparen avvek direkt från platsen då fokus lades på säljaren som vi var tvungna att använda OC-spray mot samt belägga med handfängsel i syfte att beivra våldsamt uppträdande.

I förhören uppger den gripne ”säljaren” att han hade en ”boll” heroin som han köpt på Sergels torg, och hans avsikt var att använda den själv. Han var alltså, sa han, inte alls en ”säljare” vilket poliserna påstod.
När det några dagar senare är dags för att nytt förhör hade misstankarna plötsligt ändrats, och gällde nu inte längre narkotikabrott i överlåtelsesyfte utan narkotikabrott för eget bruk. Trots detta fick mannen bli kvar i häktet.

Han dömdes några veckor senare för narkotikabrott av normalgraden till villkorlig dom. Han ansågs ha innehaft 0,21 gram heroin – alltså en ”boll”.

Överenskommelse
Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Men historien tog inte slut där. Någonting hände mellan de två förhören med ”säljaren” – när misstankarna mot honom ändrades från narkotikabrott i överlåtelsesyfte till narkotikabrott för eget bruk. Utredarna förefaller inte längre tro på uppgiften att ”säljaren” faktiskt överlåtit flera ”bollar” narkotika till ”köparen”.

– Vi tog in övervakningsfilmen från stationen och kunde då se att det inte hade gått till så som de uppgav i rapporten, säger chefsåklagare Marianne Nordström på Särskilda åklagarkammaren.

Det skulle under utredningen visa sig att ”köparen”, som polismannen i förhören kallar ”Tofsen” redan på tunnelbanetåget mot Bandhagen kände igen polismannen och att de pratade med varandra.
Polismannen rapporterar efter detta till sina kollegor som är på väg till perrongen Bandhagen:
”Jag tror att det kommer ske någonting där men jag tror inte det är ”Tofsen” här som kommer göra någonting utan det är några andra killar”, säger han.

I förhöret berättar han vad ”Tofsen” och han pratade om på tåget:
Han ville att vi skulle ta den här gambianen, som sen sen visade sig vara senegales.
– Han uppgav flera gånger också att han ville sätta dit den här afrikanska killen samtidigt så var han livrädd för den här killen om han skulle få reda på att han hade helt enkelt lockat dit polisen.

”Tar emot flera bollar”

När tåget kommer in på perrongen går ”Tofsen” och sätter sig i en väntkur på perrongen, och snart kommer den senegalesiske mannen fram till honom.
Polismannen uppger i förhöret att han sedan ser hur ”Tofsen” tar emot flera ”bollar” av mannen i kuren och att han då ingriper.
Om ”Tofsens” reaktion när han ingriper säger polismannen:
”Han vet väl inte heller riktigt vad han ska ta vägen så att säga och där börjar ju någon form av skådespeleri. Han är livrädd att den här afrikanska killen ska misstänka att ”Tofsen” då har lett polisen till honom…”

Polismannen, tillsammans med en kollega, sätter handfängsel på både den senegalesiske mannen och på ”Tofsen”. Enligt polismannen var det ”Tofsen” själv som uppmanade dem:
”Han sa: Sätt på mig handfängsel, visitera mig, var hårdare mot mig”.

”Skådespeleriet över”

Sedan, berättar polismannen, var skådespelet över:
”Vi låtsades kanske då på nåt sätt inför den här afrikanska killen gripa honom, föra iväg honom på nåt sätt där och sen släppte vi honom där.”
”Tofsen” förs alltså till rulltrapporna där polisen tar av honom handfängslen och låter honom gå.

Åtalats

Nu har två polismän, varav en anses ha varit drivande, åtalats. Enligt åklagaren har de begått tjänstefel genom att:
• Frige en person (”Tofsen”) som var gripen misstänkt för narkotikabrott, utan att ta den misstänktes personuppgifter togs och utan att ta eventuell misstänkt narkotika i beslag.
• De har inte heller rapporterat det misstänkta brottet.
• Inte heller har de upprättat protokoll över gripande och användande av handfängsel, vilket de har skyldighet att göra.

Berövats rätten till rättvis rättegång

Men ännu allvarligare är det som åklagaren beskriver som att de har ”genomfört en provokativ åtgärd utan att det redovisats” vilket inneburit att det inte framgått i förundersökningsprotokollet mot den senegalesiske mannen, och därmed berövat honom rätten till en rättvis rättegång.

– Man har alltså genomfört en olovlig brottsprovokation, säger Marianne Nordström.

Risk för liv och hälsa

De har också använt en civilperson, ”Tofsen” till att delta och närvara vid provokationen med risk för dennes liv, hälsa och att dennes skulle göra sig skyldig till narkotikabrott.

I andra hand menar åklagaren att polismannen ”ensam eller tillsammans och i samförstånd med andra kollegor i sin tjänst som polisman på Polismyndigheten upprättat en polisanmälan med där han sanningslöst påstått att den senegalesiske mannen begått en brottslig gärning eller besvärande omständighet bestående i att denne har överlämnat två heroinbollar till en okänd köpare.

Sist men inte minst åtalas den ena polismannen för grovt osant intygande, efter att han upprättat en anmälan och ett pm där han ljugit om händelseförloppet och påstått att det rört sig om en ”oidentifierad köpare som avvikit från platsen”.

Själv säger han: ”Jag skrev slarvigt men anser att jag har lämnat en förklaring till detta som jag borde få förståelse för. Jag har absolut inte skrivit något felaktigt uppsåtligen eller på något annat sätt som borde kunna anses vara brottsligt. Ingen enskild har tagit skada, tvärtom försökte jag få till det så att ”Tofsen” inte skulle kunna råka illa ut framöver, efter den informationen han hade lämnat till mig”.

Under utredningen har utredarna försökt lokalisera ”Tofsen”, och också den åtalade polismannen har sökt efter honom, berättar han.
Det visar sig att han har ju blivit mördad eller i alla fall död är han sen i somras,” säger polismannen i förhöret.
– Detta är, enligt mig, mycket olyckligt då han är det vittnet som hade kunnat vidimera allt som jag med flera har uppgivit i förhör.

Kan förlora jobbet

Polisens personalansvarsnämnd har nu uttalat sig i ärendet och uppger att polismannen, som också är åtalad för andra brott vid en annan händelse, kommer att bli av med jobbet om han fälls i enlighet med åtalet.

Polismannen har tidigare dömts för att ha brutit armen på en tonårsflicka som inte kunde visa upp giltigt färdbevis på tunnelbanan. Eftersom Hovrätten rubricerade det inträffade som vållande till kroppsskada och inte misshandel fick polismannen behålla jobbet.

Huvudförhandlingen i det nu åtalade ärendet är planerad att hållas i juni.


Dela sidan:
Skriv ut: