Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DAGENS JURIDIK AVSLÖJAR: Pistol från Regeringskansliet fanns hos råndömd man

Nyheter
Publicerad: 2020-11-17 09:44
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Polisen

Pistolerna som stals från Regeringskansliet för ett år sedan är fortfarande inte återfunna.
Men nu kan Dagens Juridik avslöja att åtminstone en av Glock-pistolerna cirkulerar i kriminella kretsar – och att en kriminell man nyligen åtalats för att ha innehaft den.
På en bild som hittats i en mobiltelefon ses han hålla i vapnet.

Det var i en helt annan utredning, avseende bedrägeri, som polisen hittade flera bilder på en Glock-pistol i en misstänkts mans mobiltelefon. Bilderna hade skickats till mobilens innehavare i en WhatsApp-konversation och var daterade den 20 november förra året, alltså bara några dagar efter att Dagens Juridik avslöjat den stora vapenstölden på Regeringskansliet.
I konversationen diskuteras om den bedrägerimisstänkte mannen ska köpa pistolen på bilden för 35 000 kronor.
Bara några veckor efter att stölden på Regeringskansliet ägde rum cirkulerade alltså vapnen i kriminella miljöer.

39-åring identifierades

På bilderna av vapnet i telefonen framgår dess serienummer – och under polisens utredning visade det sig att pistolen var ett av vapnen som stulits från Regeringskansliet.
Telefonens innehavare förhördes, men ville inte berätta vem det var han chattat med. Med hjälp av IT-forensiker kunde polisen dock identifiera en misstänkt, en 39-årig man som tidigare dömts för bland annat rån av en guldbutik. 39-åringen kunde kort därefter gripas på ett hotellrum i centrala Stockholm, ett par dagar innan jul förra året.

Polisens tekniker, och NFC, har konstaterat att det med stor sannolikhet är den gripne mannens händer som syns hålla i pistolen på bilderna.

Bild ur förundersökningen.

I förhör uppträder den misstänkte trotsigt, och säger att polisen omöjligt kan veta om vapnet på bilderna är äkta.
– Ni kan inte säga med hundra procent, ingen kan säga med hundra den är äkta, säger han.

Nekar

Den misstänkte 39-åringen vägrar konsekvent medge att han innehaft vapnet, att det är hans hand på bilden eller att det är han som deltar i den aktuella konversationen. Han svarar därmed inte heller på några frågor om varifrån han fått vapnet.
För några veckor sedan lämnade dock åklagare Lucas Eriksson, som också är förundersökningsledare i ärendet kring stölderna på Regeringskansliet, in stämningsansökan mot 39-åringen till Stockholms tingsrätt. Rubriceringen är grovt vapenbrott, genom att mannen innehaft en pistol utan att ha haft rätt till det. Brottet bedöms som grovt ”eftersom det innehafts i en kriminell miljö”.

Huvudförhandling kommer hållas i mitten på januari nästa år.
Vapnet på bilden har inte återfunnits.

Dagens Juridik har sökt den misstänktes advokat.


Dela sidan:
Skriv ut: