Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Då drog Secret Service vapen mot den rättsläkare som skulle obducera John F Kennedy”

Krönikor
Publicerad: 2013-11-21 11:11

KRÖNIKA – av Staffan H Westerberg, journalist och författare

 

I morgon är det 50 år sedan USA:s president John F Kennedy mördades. Utfördes mordet av en ensam gärningsman eller var mordet resultatet av en konspiration?

Om du 50 år efter mordet i Dallas står inför en publik och ställer frågan om hur många som tror på konspirationsteorier så kommer sannolikt ingen att räcka upp handen. I Sverige tror nämligen de flesta högutbildade personer fortfarande att det var Lee Harvey Oswald som ensam sköt John F Kennedy. Åtminstone är det en officiell ståndpunkt som få avviker ifrån.

Själv säger jag som dokumentärfilmaren Michael Moore brukar säga: ”Jag tror på konspirationsteorier… men bara om de är sanna.”

För det är mycket lite teorier men desto mer fakta som jag och kollegan Per-Åke Engwall ägnat oss åt när vi granskat mordet i Dallas i samband med bokprojektet som slutligen fick titeln: ”ALLA VISSTE – Det resten av världen aldrig fick veta om mordet på JFK”.

Jag törs lova att varje klart tänkande människa som läser vad Warrenkommissionen skrev i sin rapport omedelbart skulle komma till insikten att kommissionen inte bedrev någon egentlig mordutredning. Mer liknar det en hårdvinklad propagandatext enbart med syftet att förtala den 24-årige Oswald bortom alltings återvändo. Här är några teoribefriade fakta:

Mordet inträffade klockan 12.30. Lee Harvey Oswald greps 13.51 i biografen Texas, cirka fem kilometer från brottsplatsen och Dealey Plaza. En man hade sett en mystisk man gå in i biografen utan att betala, varvid han uppmanade biljettförsäljerskan att ringa polisen.

Nu kanske man förutsätter att polisen knappast skulle rycka ut till en biograf fem kilometer bort för att någon som såg skum ut hade plankat. Särskilt inte när polisen nyligen gripit tre beväpnade personer i en godsvagn vid mordplatsen. Ändå blev det precis tvärtom: Dallaspolisen avsatte två poliser att eskortera de tre gripna samtidigt som de skickade tio patrullbilar med ett tjugotal poliser som anlände för att barrikadera bägge sidor om biografen.

Detta var den enda informationen som låg till grund för gripandet. Vad värre var så hade gripandeprotokollet författats elva minuter innan de grep Oswald. I protokollet stod: ”Det här är mannen som sköt och mördade president John F Kennedy och polismannen JD Tippit samt skadesköt guvernör John Connally.”

Klockan 15.15 den 22 november. Innan åklagare Henry Wade och mordrotelns chef Will Fritz i Dallas ens visste vem de hade gripit (Lee Harvey Oswald eller Alek James Hidell) ringde FBI-chefen J Edgar Hoover till justitieministern Robert Kennedy för att meddela att de gripit mördaren Lee Harvey Oswald, som var ensam om gärningen. Vid samma tidpunkt ringde den särskilde rådgivaren McGeorge Bundy från Vita huset till Air Force One för att meddela Lyndon Johnson att mordet inte var en konspiration utan att det var en ensam galning vid namn Lee Harvey Oswald.

Vilka informationskanaler som Hoover och Bundy uppenbarligen kunde nyttja är inte känt.

Antalet vittnen vid Dealey Plaza när Kennedy mördades var cirka 400. Av dessa hörde Warrenkommissionen 90. Av dessa vittnade 59 om att skotten kommit från gräskullen till höger framför Kennedy.

Omedelbart efter skotten började människor springa upp mot staketet vid gräskullen, de flesta var övertygade om att skotten kommit därifrån. Ganska snart dök Dallaspoliser och FBI-agenter upp och försökte övertyga folk om att de hört fel; skotten hade i stället kommit bakifrån, från skolbokslagret.

När polismakten enbart borde ha lyssnat och skrivit ner vad vittnena sade, försökte de alltså övertyga folk om att de hört fel. Det hade bara gått några minuter sedan mordet men polisen och FBI var redan säkra på att skotten endast hade kommit från skolbokslagrets sjätte våning.

När läkarlaget i Parklandsjukhuset gett upp i sina försök att återuppliva presidenten strax före klockan 13.00 började rättsläkaren Earl Rose göra sig redo för en obduktion. Earl Rose var mycket erfaren och van vid skottskador som lett till döden; det kunde bli flera hundra obduktioner varje år.

Till saken hör också att ett mord på en president 1963 var ett lokalt brott, inget federalt brott. Det innebar att ansvaret för obduktionen, som givetvis var en viktig del i mordutredningen, låg på läkaren Earl Rose. Men strax före klockan 14.00 tog Secret Service kistan med kroppen för att köra ut till en väntande ambulans för vidare transport till Air Force One vid flygplatsen Love Field.

Innan kistan hann köras ut uppstod kaos. På ena sidan stod Secret Service-männen Roy Kellerman, Emory Roberts och Bill Greer samt Vita huset-läkaren George Burkley. På andra sidan försökte Earl Rose och hans personal stoppa kistan. Då drog Roy Kellerman sin tjänstepistol och riktade den mot Rose.

Det slutade med att Secret Service mer eller mindre stal kistan med sig till Washington. I och med detta hade de också sett till att det sannolikt aldrig skulle gå att väcka åtal mot någon för mordet på Kennedy. Varför de alls genomförde en rättsmedicinsk undersökning vid Bethesda Naval Hospital i Washington förfaller i konsekvensens namn obegripligt, då ingenting som läkarna i Bethesda skulle finna vore till nytta för en åklagare i Dallas, som fortfarande var den enda instans där en rättslig prövning kunde ske.

New York-advokaten Mark Lane övertalades av Lee Harvey Oswalds mamma Marguerite att representera hennes son inför Warrenkommissionen. Lane nekades dock av kommissionen med argumentet att detta inte var en juridisk prövning i ett partsystem. Följaktligen ”dömdes” Lee Harvey Oswald oemotsagd i världens ögon att i eviga tider vara John F Kennedys baneman, trots att han i juridisk mening aldrig har dömts för brottet.

Möjligen är detta den enda gången någonsin i modern tid i ett västligt land där en anklagad inte fått någon till sitt försvar, vare sig det är frågan om rättsliga prövningar eller i samband med utredande kommissioner. Faktum är att Oswald trots upprepade försök att få till sig en försvarare under de tre dagar han förhördes aldrig blev hörsammad av vare sig Dallas åklagare eller dito polismyndighet.

Hade Lee Harvey Oswald verkligen varit en ”lone nut” som ensam sköt Kennedy hade det sannolikt aldrig uppstått några konspirationsteorier. När riktiga och sanna ”lone nuts” dödar i det verkliga livet sker sällan detta.

En bra beskrivning har gjorts av journalisten Peter Isaksson: ”Som motpol kan jag nämna att jag aldrig har hört en enda konspirationsteori om Anders Behring Breiviks fruktansvärda terrordåd. Där var transparensen från norska myndigheter i det närmaste total. Filmer från övervakningskameror blev offentliga, polisen svarade på frågor, ansvariga utkrävdes på ansvar.”

Nuförtiden sägs också att mordet på Olof Palme är världens största mordutredning. När Palme sköts 1986 fanns det mellan tio och tjugo vittnen i statsministerns närhet. När Kennedy sköts tjugotre år tidigare fanns cirka 400 vittnen.

Hade mordet på president Kennedy utretts som ett mord skall utredas hade händelsen i Dallas sannolikt varit tusentals gånger större än Palmeutredningen. Och just det faktum att Palmeutredningen är världens största mordutredning kanske i förlängningen är en bra indikation på att Lee Harvey Oswald faktiskt var oskyldig.

 

**********

 

Tre utredningar av mordet 

 

Genom åren har tre olika myndigheter i USA utrett mordet på president John F Kennedy. Först FBI i november-december 1963, därefter Warrenkommissionen 1964 och slutligen House Select Committee on Assassinations, HSCA mellan åren 1976-78.

 

FBI:s mordutredning

Var officiellt färdig den 9 december 1963. Myndigheten utredde dock aldrig om det fanns något alternativ till Lee Harvey Oswald som gärningsman och har kritiserats för att ha ignorerat alla vittnen som hade sett skyttar eller hört skott från någon annan plats än den sjätte våningen i skolbokslagret.

President Kennedys egen rådgivare Kenny O ́Donnell försökte påkalla FBI:s uppmärksamhet att han och kollegan Dave Powers sett och hört att skotten kom från gräskullen till höger om Kennedy. ”Ni har fel”, sa FBI och tillade: ”Familjen vill lägga det här bakom sig nu, det ni säger river bara upp sår, ni såg fel”, varpå O ́Donnell och Powers vittnade som FBI ville. De var inte de enda vittnena som råkade ut för sådana argument. 

 

Warrenkommissionen

Fredagen den 29 november 1963 skapades genom president Lyndon Johnsons Executive Order 111 30 the Presidents Commission on the Assassination of President Kennedy, som kom att kallas Warrenkommissionen. Utåt sett skulle presidentens kommission utreda mordet på John F Kennedy. Det var vad det amerikanska folket trodde och fortfarande tror.

I själva verket skulle kommissionen enbart utvärdera FBI:s mordutredning och göra en del kompletterande förhör samt småutredningar. FBI bedrev dock aldrig någon riktig mordutredning, då chefen J Edgar Hoover fastslagit att Oswald var skyldig redan på eftermiddagen den 22 november 1963.

I programförklaringen stod i svart på vitt att kommissionen enbart skulle rapportera om mordet, inte utreda.

 

House Select Committee on Assassinations

Började 1976 som en riktig mordutredning. Men efter att juristerna som verkligen försökte utreda mordet enligt gängse metoder, började kalla in flertalet CIA-operatörer till förhör blev kommittén infiltrerad av personer som ville driva utredningen i en annan riktigt – bort från underrättelsetjänsten och mot den organiserade brottsligheten.

Kommittén drabbades av inre stridigheter och slutligen hade de som ville utreda mordet slängts ut. Ändå tvingades kommittén konstatera i sin rapport från 1979 att president Kennedy troligen dött till följden av en konspiration – på grund av ljudupptagningar från en MC- polisradio 1963, som kunde visa att det skjutits minst fyra skott vid Dealey Plaza den 22 november 1963. 

 

**********

 

Staffan H Westerberg är sedan mitten av 1990-talet grävande journalist. Han ingår i gruppen Oswald Innocence Campaign tillsammans med de viktigaste oberoende utredarna av Kennedymordet i USA. Han är också en del av journalisten Russ Bakers nätverk av researchers med inriktning mordet på JFK och har sedan två år arbetat på en bok om mordet i Dallas. 

 

 

 

Foto: TT


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar:

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se