Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Creades lanserar nytt spac-bolag och vill ta in 2,5 miljarder

Nyheter
Publicerad: 2021-06-09 08:49
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Creades etablerar Creaspac i syfte att börsnotera bolaget på Nasdaq Stockholm samtidigt med noteringen ta in 2,5 miljarder kronor.

Sven Hagströmers Creades har etablerat Creaspac, ett förvärvsbolag, så kallat SPAC, Special Purpose Acquisition Company. Avsikten är att genomföra en notering av Creaspacs aktier på Nasdaq Stockholm och i samband med noteringen ta in kapital uppgående till cirka 2,5 miljarder kronor och inom 36 månader därefter förvärva ett onoterat bolag. Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktierna i Creaspac kommer att erbjudas till institutionella investerare i Sverige och internationellt, samt till allmänheten i Sverige.

Sponsor och cornerstoneinvesterare

Creades avser investera 375 miljoner kronor i Creaspac, vilket motsvarar cirka 15 procent av erbjudandet. Creades avsikt är att vara en långsiktig huvudägare i Creaspac även efter det att Creaspac har genomfört ett förvärv, uppger bolaget i pressmeddelandet.

Sammantaget motsvarar teckningsåtaganden från både cornerstoneinvesterare och Creades totalt cirka 55 procent av erbjudandet. Bland cornerstoneinvesterarna finns Lannebo Fonder, PriorNilsson, Ramsbury Invest, SEB Investment Management och Swedbank Robur Fonder som har åtagit sig att teckna aktier motsvarande totalt cirka 40 procent av erbjudandet.

– Det är väldigt roligt att idag i egenskap av ordförande kunna presentera Creaspac. Creades har under lång tid, mycket lönsamt, investerat i företag på såväl den noterade som den onoterade marknaden och har tack vare detta ett stort nätverk och kompetens som ger tillgång till unika investeringsmöjligheter. Genom noteringen av Creaspac kan institutioner och privatpersoner tillsammans med Creades förvärva ett onoterat framgångsrikt bolag och äga det i noterad miljö. Jag ser mycket fram emot denna spännande resa där vi har alla förutsättningar att genomföra ett intressant, långsiktigt och inte minst lönsamt förvärv på ett transparent sätt inom ramen för Creaspac, säger Sven Hagströmer, styrelseordförande i Creades.

John Hedberg, VD på Creades, kommenterar:

– Under Creades nio verksamma år har vi, tillsammans med andra ägare, genererat en imponerade värdeutveckling för våra portföljbolag och för våra aktieägare. Creaspac möjliggör samarbete med fler investerare, både institutionella och privata, och ett effektivt sätt för att skala upp vår verksamhet. Vi ser fram emot att påbörja nästa steg i Creades historia tillsammans med likasinnade investerare.

Styrelsen

Creades skriver att bakgrunden till bildandet av Creaspac är att Creades ser stora möjligheter att erbjuda ägare till onoterade verksamheter en attraktiv struktur för att bli börsnoterade, samtidigt som privata och institutionella investerare får möjligheten att bli långsiktiga ägare till ett framgångsrikt bolag.

”En börsnotering av Creaspac är även ett naturligt steg i Creades utveckling av sin investeringsverksamhet då det möjliggör för Creades, genom Creaspac, att investera i transaktioner som är större och/eller i bolag som önskar mer expansionskapital än vad Creades kan erbjuda på egen hand”, framgår det.

Styrelsen i Creaspac består av följande sju ledamöter, varav fem är oberoende i förhållande till Creades.Ordförande i styrelsen är Sven Hagströmer (även ordförande i Creades) som har lång erfarenhet från noterad miljö och investeringsverksamhet, bland annat från Creades, Avanza, och Investor.

Peter Nilsson är oberoende vice ordförande i styrelsen. Peter Nilsson har lång erfarenhet från noterad miljö genom bland annat Swedish Match, Duni och Sanitec och har sedan 2004 varit Senior Industrial Advisor inom EQT-sfären och därutöver genomfört ett antal egna investeringar.

Anna Nordell-Westling är medgrundare och marknadschef på AI-företaget Sana Labs och har mångårig erfarenhet av att bygga starka varumärken och har arbetat mycket med snabbväxande tech- och AI-bolag samt med Fortune 500 bolag i olika sektorer.

Anna Ryott har lång erfarenhet av hållbara investeringar och sitter idag i ett flertal olika styrelser, är principal på Summa Equity och har tidigare varit bl a vice VD på Norrsken, VD på Swedfund, vice VD på Storåkers McCann och managementkonsult på McKinsey.

Annika Sigfrid har mer än 20 års erfarenhet av finansbranschen genom arbete på ledande investmentbanker både i Sverige och internationellt och arbetar idag som fristående oberoende rådgivare samt investerar i privata bolag.

Pär Svärdson har omfattande erfarenhet som entreprenör inom e-handel och är bland annat medgrundare av Adlibris och Apotea, där han också är VD, och sitter i styrelsen för ett flertal privata bolag.

Hans Toll har lång erfarenhet inom aktieanalys och kapitalförvaltning från bland annat Investor och RAM Rational Asset Management och från styrelsearbete i noterad miljö genom Avanza och Creades.

Ledningen och rådgivare

Ledningen i Creaspac består av VD John Hedberg (VD för Creades) och CFO Christina Hilmersson (CFO i Creades).

SEB har anlitats som Sole Global Coordinator och Joint Bookrunner och Avanza Bank har anlitats som Joint Bookrunner i det planerade erbjudandet och Noteringen. Advokatfirman Cederquist är legal rådgivare till Creaspac i samband med det planerade erbjudandet och noteringen.


Dela sidan:
Skriv ut: