Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Coronas effekter på straffrätten – toppjuristerna svarar

Nyheter
Publicerad: 2020-05-08 07:17

Vad innebär corona för straffrätten och för rättssäkerheten?
Vilka krav kan man ställa på rättsstaten i kristider och får man göra avkall på viktiga grundprinciper?
På måndag svarar tre toppjurister på frågorna i en direktsänd paneldiskussion som du kan se på webben.

BG Institute har samlat tre experter på straffrätt för att reda ut och diskutera de utmaningar som coronakrisen innebär för straffrätten och straffprocessrätten. Det är advokaten Henrik Olsson Lilja, riksåklagaren Petra Lundh och justitierådet i Högsta domstolen Stefan Reimer.

– Frågorna om straffrätt ställs på sin spets i tider då corona sätter praktiska hinder i vägen för rättsväsendets vardagliga hantering av förundersökningar och brottmål. Och väldigt många vill få svar på frågorna, säger Stefan Wahlberg, före detta chefredaktör för Dagens Juridik, som är moderator vid paneldiskussionen.

Stefan Wahlberg

Vad innebär det till exempel att häktningsförhandlingar och förhör sker via länk, att vittnen, parter, ombud och domare inte kan inställa sig, att förundersökningar inte kan bedrivas skyndsamt och att huvudförhandlingar skjuts upp? Och är det överhuvudtaget rimligt – och lagligt – att låta en pandemi påverka tiden för en förundersökning eller rent av längden på ett frihetsberövande?

Coronpandemin pågår och måste hanteras här och nu. Frågor om framtiden dyker dock också upp: krävs det en ny och särskild lagstiftning om och när den här typen av krissituation dyker upp igen?

Pandeldiskussionen sänds nu på måndag, alltså den den 11 maj, klockan 09:30-11:00 på webben och är gratis för alla. Det går också att se avsnittet i efterhand.

Titta på paneldiskussionen genom att följa denna länk:

Coronakrisen och straffrätten

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: