Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Coronapandemin ökar riskerna för den finansiella stabiliteten

Nyheter
Publicerad: 2020-05-20 10:39
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Riksbanken bedömer att det svenska finansiella systemet för stunden fungerar tillfredsställande. Men om krisen blir utdragen ökar riskerna för den finansiella stabiliteten.

Riksbanken varnar nu för att coronapandemin kan leda till ökade risker för den finansiella stabiliteten.

”Riksbanken bedömer att det svenska finansiella systemet för stunden fungerar tillfredsställande. Men om krisen blir utdragen ökar riskerna för den finansiella stabiliteten. Utan ytterligare ekonomisk-politiska åtgärder riskerar då kreditförlusterna i banksektorn att öka i en sådan utsträckning att bankerna kan få problem med att upprätthålla kreditförsörjningen”, skriver Riksbanken och konstaterar att man är redo att bidra genom att tillhandahålla den likviditet som behövs.

Åtgärder från regeringar, myndigheter och centralbanker

Riksbanken skriver att det är tack vare de åtgärder som har införts av
regeringar, myndigheter och centralbanker såväl i Sverige som i omvärlden som gör att de finansiella marknaderna nu fungerar bättre. 

Riksbanken skriver att man stöttar Finansinspektionen som i rådande exceptionella läge har lättat på vissa krav bland annat genom att sänka det kontracykliska kapitalbuffertkravet till noll procent och ge banker möjlighet att bevilja alla bolånetagare undantag från amorteringskravet. 

”Detta stärker i en mycket svår och speciell situation hushållens likviditet samt bankernas förmåga att tillhandahålla krediter. Det är viktigt att bankerna gör vad de kan för att tillhandahålla tillräckligt med krediter till företag och hushåll. De kapital‐ och likviditetsbuffertar som bankerna har byggt upp i goda tider kan nu användas om det skulle behövas”, skriver Riksbanken. 

Motståndskraften ska åter stärkas

Vidare skriver Riksbanken att när det ekonomiska läget tillåter behöver motståndskraften i det finansiella systemet åter stärkas.

”Om bankerna har använt delar av sina kapital- och likviditetsbuffertar behöver de efter krisen successivt bygga upp tillräckligt med kapital och likviditet. Det är också nödvändigt att fortsätta arbetet med att minska de strukturella sårbarheterna i det finansiella systemet och hög tid att vidta åtgärder för att hantera de grundläggande problemen på bostadsmarknaden och minska riskerna förknippade med hushållens höga skuldsättning”.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.