Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen satsar 39 extra miljoner på globalt demokratiarbete

Civilrätt
Publicerad: 2020-07-24 11:39
Foto: ALI LORESTANI / TT

Coronapandemin har lett till en ökad global trend av demokratisk tillbakagång och inskränkning av mänskliga rättigheter.
Det anser regeringen som nu ökar stödet till ett antal aktörer som som främjar och skyddar mänskliga rättigheter och demokrati globalt.
Totalt får aktörerna 116 miljoner kronor, vilket innebär en ökning med 39 miljoner kronor.

Bland aktörerna som får ett ökat kärnstöd återfinns Endowment for Democracy som får 5 miljoner kronor extra, 17 miljoner istället för de 12 miljoner kronor som det var tänkt från början.

Även Civil Rights Defenders akutfond får 5 miljoner kronor extra i syfte att stärka de utsatta människorättsförsvararna.

– I dessa tider, när vi ser att stater använder pandemin som ursäkt för att inskränka demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer, ökar vi stödet till civilsamhället och dess utrymme att verka, inte minst i utsatta miljöer, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP).

25 extra miljoner till FN

Regeringen har även beslutat att kraftigt öka kärnstödet till FN:s högkommisarie. Det handlar om en ökning med 25 miljoner som innebär att det totala kärnstödet till FN nu uppgår till 90 miljoner kronor.

– Regeringens satsningar görs i en kritisk tid. Våra ansträngningar att stå upp för demokratin och mänskliga rättigheter genom att handfast stödja de som försvarar dessa frågor är mer relevant än någonsin. Demokratisatsningen i utrikespolitiken fortsätter i denna anda och med full kraft, säger Peter Eriksson.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.