Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kommun förlikas med rullstolsburet förskolebarn

Civilrätt
Publicerad: 2022-04-19 11:27
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

En flicka i förskoleåldern diskriminerades när kommunen underlät att vidta åtgärder för tillgänglighet som varit skäliga att kräva mot bakgrund av hennes behov av anpassningar.
Nu har kommunen förlikats med Diskrimineringsombudsmannen och kommer att betala ut diskrimineringsersättning till flickan.

Flickan har en muskelsjukdom och använder rullstol. I februari 2017 ansökte hennes föräldrar om förskoleplats, vilket hon också erbjöds, och i september samma år påbörjades inskolningen.

Vid den tidpunkten fanns ingen anpassning på plats och flickans rullstol fick inte plats på toaletten och dessutom saknades anpassning av toalettstolen och trösklarna. Åtgärder hade inte heller vidtagits när flickan började vistas regelbundet på förskolan i februari året därpå. Ett år senare meddelade kommunen att man skulle anpassa lokalerna, men åtgärderna drog ut på tiden, och trösklarna och toaletten var inte anpassade förrän i september 2019 respektive september 2021.

Förlikas med DO

Diskrimineringsombudsmannen konstaterade att flickan hade utsatts för diskriminering av kommunen och pekade på att flickan inte fått samma möjlighet som andra barn att förflytta sig samt sköta sin hygien.

DO begärde därför att kommunen skulle betala 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till flickan.

Nu står det klart att kommunen och Diskrimineringsombudsmannen nåt en förlikning och träffat en överenskommelse, och ärendet avslutas därmed.


Dela sidan:
Skriv ut: