Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Cheferna vill att Götblad ska straffas med disciplinpåföljd

Nyheter
Publicerad: 2020-02-11 08:39
Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Carin Götblad bör få en disciplinpåföljd efter att ha slarvat med sin redovisning av resekostnader och skattepliktiga förmåner.
Det anser hennes arbetsgivare, Polismyndigheten, som därför anmält henne till Statens ansvarsnämnd.

Carin Götblad är i dagsläget regionpolischef för Polismyndighetens region mitt och har tidigare varit föremål för en utredning, som sköttes av Särskilda åklagarkammaren, gällande skattebrott och trolöshet mot huvudman.

Detta efter att det framkommit tecken på vissa redovisningsbrister vid en större granskning av polisledningen i region mitt och deras ekonomiska redovisning.

Inte redovisat skattepliktiga förmåner

Samtliga utredningar mot Carin Götblad lades ned i juli förra året, men i oktober valde rikspolischef Anders Thornberg istället att inleda en arbetsrättslig utredning avseende henne.

Nu vill alltså Thornberg och Polismyndigheten att Götblad ska tilldelas en disciplinpåföljd av Statens ansvarsnämnd för ”felaktig tillämpning av Polismyndighetens riktlinjer för attester, brister av redovisning av skattepliktiga förmåner i det personaladministrativa systemet Palasso samt brister i redovisningen av resekostnader i ekonomisystemet Agresso”.

Det rör sig, bland annat, om att Carin Götblad inte redovisat vissa taxiresor mellan sitt hem och arbetsplatsen som skattepliktiga förmåner samt att hon låtit personer inom myndigheten, som inte varit tilltänkta att göra det, attestera hennes egna kostnader.

Sammantaget handlar det om kostnader på cirka 6 000 kronor.

Vill att Götblad tilldelas en varning

I ett arbetsrättsligt samtal med sin arbetsgivare har Carin Götblad uppgett att hon redovisat sina ersättningar till Skatteverket, men att hon inte känt till att dessa även skulle registreras i myndighetens system.

Trots att det handlar om mindre belopp bedöms agerandet som allvarligt av Polisen då det rör sig om en ”systematiskt felaktig hantering som haft sin grund i att Götblad varit okunnig på området”.

Arbetsgivaren vill därför att Carin Götblad tilldelas en varning eftersom hon ”åsidosatt sina skyldigheter i anställningen på ett sätt som inte kan anses ringa”.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Götblad anmälan

Dela sidan:
Skriv ut: