Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Carolin Stenvalls mördare får inte tidsbestämt straff

Nyheter
Publicerad: 2019-07-09 13:03
Toni Alldén i samband med förhandlingarna i Örebro Tingsrätt om mordet på Carloline Stenvall och hans begäran att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Foto: Filip Erlind / TT

Toni Alldén, 61, dödade och skändade 29-åriga Carolin Stenvall utanför Gällivare 2008.
Han dömdes till livstids fängelse för mordet – nu nekas han att få sitt straff tidsbestämt.

Den 12 september 2008 försvann Carolin Stenvall på väg till en anställningsintervju på Ishotellet i Jukkasjärvi.

Bilmatta hittades

Dagen efter hittades hennes bil övergiven på en rastplats, strax söder om Gällivare. Men sökandet efter Carolin var fruktlöst. Först två veckor senare hittade ett par som var ute med sin hund en blodig bilmatta i ett skogsområde ytterligare några mil söderut. Mattan kunde knytas till en viss bilmodell och ägare av sådana bilar kallades in till förhör.

Carolin Stenvall hittades mördad. Foto: Polisen

En av dem var Toni Alldén. Han kunde inte förklara varför hans bilmatta saknades.

Nekade länge

Han nekade länge till att ha med Carolins försvinnande att göra, men till slut, efter sex veckor, visade han polisen var han gömt hennes kropp. Det visade sig dessutom att han flyttat kroppen under veckorna innan han greps, och också försökt elda upp den.

Toni Alldén hävdade att Carolins död var en olyckshändelse, att de ”stött ihop” på rastplatsen och att hon skrikit på honom, varpå han puttat henne och hon fallit olyckligt. Men det visade sig att Carolin inte dog på rastplatsen.

Sköt henne med jaktgevär

Efter att Toni Alldén placerat henne i sitt bagageutrymme körde han omkring en lång stund, innan han stannade på en vändplats i skogen där han sköt henne med sitt jaktgevär.

Toni Alldén dömdes till livstids fängelse av såväl tings- som hovrätt. Det straffet har han nu ansökt om att få tidsbestämt, men i dag meddelade Örebro tingsrätt att de avslår ansökan.

Här hittades kroppen. Foto: Thord Nilsson / Scanpix

I beslutet står att Alldén ”medverkat till att främja sin återanpassning i samhället. Den misskötsamhet som lagts honom till last är inte är av sådan art eller omfattning att den utgör hinder för omvandling.”

”För tidigt väckt”

Vidare konstaterar man att risken får återfall i allvarlig brottslighet är låg.
Däremot, skriver man, ”finner tingsrätten att omständigheterna kring mordet och den efterföljande hanteringen av kvinnans kropp varit särskilt försvårande och att gärningen har ett straffvärde som inte kan sättas under 24 års fängelse.”
Därför är frågan om tidsbestämning av fängelsestraffet för tidigt väckt och tingsrätten avslår mannens ansökan.


Dela sidan:
Skriv ut: