Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Carnegie Fonder välkomnar Alfa Lavals bud på Neles

Nyheter
Publicerad: 2020-07-14 08:47
Fonden Spin-Offs förvaltare är Simon Blecher och Mattias Montgomery Foto: Carnegie Fonder

Carnegie-fonden Spin-off äger aktier i Neles som Alfa Laval nyligen lämnat bud på. Fondförvaltarna Mattias Montgomery och Simon Blecher ser positivt på budet.

I går kom beskedet att verkstadsbolaget Alfa Laval lämnat ett offenligt uppköpserbjudande på det finska bolaget Neles. Cevian Capital, som är storägare, har accepterat budet. Nu meddelar även Carnegie Fonder att dess fond Spin-off är aktieägare i Neles och att man ser positivt på budet.

Fondens förvaltarduo är Mattias Montgomery och Simon Blecher.

Mattias Montgomery berättar om Neles-innehavet, uppköpserbjudandets betydelse och hur han ser på framtiden för värdeskapande strukturaffärer i Sverige och Norden. Detta gör han i Carnegies egna kanaler.

Vad säger du om priset och tror du det finns möjlighet till en budstrid?

– Priset motsvarar strax över 30 procent premie, men det är verkligen inte svårt att motivera ett högre pris än så för en industriell aktör som dessutom ser synergier. Jag tror det sitter för långt inne för största ägaren Valmet att buda högre, delvis på grund av höga multiplar och delvis på grund av avsaknad av synergier, men inom valv industrin finns flera potentiella tagare. Det finns också ett inslag av finsk protektionism i Valmets agerande, då Valmets största ägare är Solidium, en statlig investeringsfond. De har uttalat sig kritiskt till Alfa Lavals bud och anger bolagets finska historia som anledning till att inte acceptera budet, säger Mattias Montgomery.

Därför investerade fonden i Neles

Förvaltaren Mattias Mongomery berättar att  Carnegie-fonden Spin off valde att investera i Neles då Neles var en uppenbar uppköpskandidat och att förvaltarduon såg ett växande kvalitetsverkstadsbolag till låga multiplar. 

– Efter att ha pratat med aktörer i industrin, kunder, samt läst på om konkurrenter och marknaden, insåg vi hur väl positionerat Neles är med sina affärskritiska produkter och sitt upparbetade förtroende hos kunder. Vi går noggrant igenom alla spin-offs och alla bolag som har knoppat av eller som vi tror kan komma att knoppa av. Vi äger inget bara för att det är en spin-off utan det måste också vara ett bra case i sig.

Avknoppningar har skjutits på framtiden

Mattias Mongomery berättar även i intervjun vissa avknoppningar har skjutits på framtiden, till exempel de planerade avknoppningarna i Peab och Qliro. 

– Men eftersom börsen har studsat tillbaka och marknadsklimatet blivit mer positivt i de flesta industrier så tror jag inte det dröjer länge tills spin-offs är hett igen. När processer väl startat brukar de färdigställas. Till exempel Electrolux Professional, en annan spinoff i fonden, som knoppades av den dag då börsen bottnade och samtidigt corona-osäkerheten var som störst. Electrolux Professional var, och är, negativt påverkat av coronakrisen, men trots den osäkerhet som rådde då så genomfördes ändå spin-offen som planerat. Detta är vi tacksamma för, eftersom det uppstod bra köplägen.

Fler uppköpskandidater

Vidare uppger han att fonden har fler uppköpskandidater. 

– MTG är en uppenbar uppköpskandidat, där man försökt sälja spelutvecklings-delen nyligen. Jag tror det kan bli aktuellt igen då värderingarna på den typen av bolag generellt har kommit upp under året. NENT Group, ett svenskt medieföretag inom streaming och TV, kan även det bli uppköpt i och med intensifierad konkurrens mellan telekom bolagen efter Telias förvärv av Bonnier Broadcasting (TV4). Vi tror det skulle passa exempelvis Tele2 att äga NENT Group.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.