Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Carlströms försvarare: Tingsrättens dom kommer att överklagas

Nyheter
Publicerad: 2022-06-22 14:44
Johan Carlström, huvudägare och styrelseordförande i Fingerprint Cards står åtalad för insiderbrott. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning när man fäller Johan Carlström. Det menar advokat Johan Eriksson som meddelar att domen kommer att överklagas.

Under onsdagen kom domen mot Fingerprint Cards ordförande Johan Carlström som döms för fyra fall av grova insiderbrott och friades från två fall utöver en åtalspunkt som åklagaren lagt ned som han även frias från. Johan Carlström har hela tiden förnekat brott och bland annat uppgett att den informationen som han haft inför handel varit allmänt känd.

Johan Carlströms privata försvarare Johan Eriksson uppger för Dagens Juridik att tingsrättens dom kommer att överklagas.

”Enligt vår uppfattning har tingsrätten gjort en felaktig bedömning när man fäller Johan Carlström.
Sett i det ljuset vill vi inte kommentera domen på annat sätt än att tingsrätten inte delat åklagarnas uppfattning i en lång rad av frågor. Exempelvis att Carlström inte skall lastats för att målet dragit ut på tiden, inte ansett att det skall utdömas näringsförbud samt ogillat 2,5 åtalspunkter”, säger Johan Eriksson.

Läs mer om domen här.

Snart efter att tingsrätten meddelat den fällande domen mot Johan Carlström meddelar Fingerprint Cards att ”som en konsekvens av denna dom lämnar Johan Carlström styrelsen och avgår därmed som styrelseordförande i Fingerprint Cards AB”.

– Jag konstaterar med stor förvåning och besvikelse att Stockholms tingsrätt har kommit fram till en slutsats som jag och mina försvarare menar är felaktig. Mot bakgrund av tingsrättens dom har jag dock för bolagets bästa beslutat lämna styrelsen i Fingerprint Cards AB, säger Johan Carlström.

Styrelsen har tillförordnat advokat Dimitrij Titov till ordförande med omedelbar verkan. Advokatfirman Titov & Partners var ombud för Fingerprint Cards under förhandlingarna mot Johan Carlström och fanns med under förhandlingarnas samtliga dagar för att bevaka att inga företagshemligheter röjdes.

Bolaget planerar nu att kalla till en extra bolagsstämma.

– I denna situation tar jag mig an rollen som ordförande med hundraprocentigt engagemang. Styrelsens arbete fortsätter oavbrutet, med en stark gemensam syn på företagets utmaningar, affärsmodell och strategi, säger Dimitrij Titov i en kommentar.


Dela sidan:
Skriv ut: