Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bostadsrätter i Stockholm stiger medan villamarknaden faller

Nyheter
Publicerad: 2022-09-21 07:34
Genrebild Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Under augusti var det en spretig bostadsmarknad där priserna för bostadsrätterna i Stockholm steg och priserna för villor föll.

I augusti gick prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ner 0,2 procent. Bostadsrättsindex gick upp med 0,6 procent och villaindex gick ner med 0,6 procent. Det visar statistik från Valueguard. 

I Stockholm gick priserna upp med 1,4 procent för bostadsrätter och ner med 0,7 procent för villor. I Göteborg var uppgången 0,1 procent för bostadsrätter och 0,2 procent för villor. Priserna i Malmö gick ner med 0,2 procent för bostadsrätter och 0,8 procent för villor.

Justerat för säsongseffekter

När Valueguard justerar för säsongseffekter går HOXSWE ner med 1,2 procent. Bostadsrättspriserna går upp med 0,5 procent medan villapriserna går ner med 1,8 procent efter säsongsjustering.

”Augusti har historiskt ofta varit en stark månad på villamarknaden. Detta förklarar att nedgången för villor är större efter säsongsjustering”, skriver Valueguard och fortsätter:

”Vi har även undersökt prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av september i rikets två största städer. I Stockholm gick priserna ned med 0,4 procent och i Göteborg med 1,3 procent jämfört med hela augusti. Sedan priserna började falla i våras är det i Stockholm de fallit mest, med över 10 procent, till följd av rejäla nedgångar i huvudstaden i maj, juni och juli”.


Dela sidan:
Skriv ut: