Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bostadspriserna fortsatte nedåt i augusti

Nyheter
Publicerad: 2022-09-08 07:52
Genrebild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Priserna för bostadsrätter och villor fortsätter nedåt, enligt Svensk mäklarstatistik. Samtidigt säljs färre bostadsrätter och villor just nu.

I augusti sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med -2 procent i riket som helhet. Prisnedgången har dämpats något för bostadsrätter men ökat för villor jämfört med förra månaden. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -4 procent medan villorna ligger på -1 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Priser för bostadsrätter

Fortsatt störst nedgång hittar vi i Stockholm även om den dämpats något. I augusti sjönk priserna med -3 procent i både storstadsområdet och i de centrala delarna. I Göteborgsområdet sjönk priserna med -2 procent, även där både i de centrala delarna och storstadsområdet. I Malmö sjönk priserna med -2 procent i de centrala delarna och med -1 procent i storstadsområdet. Årstakterna varierar från 0 procent i Stormalmö till -4 procent i Storgöteborg, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Villapriser

– I augusti sjönk priserna i samtliga storstadsområden. Prisnedgången var -4 procent i Stockholm, -2 procent i Göteborg och -3 procent i Malmöområdet. Villapriserna i övriga landet, som står för cirka 70 procent av försäljningarna, stod sig bättre jämfört med Storstockholm och Stormalmö vilket ger en rikssiffra på -2 procent. På årsbasis har priserna fallit -3 procent i Storstockholm och Storgöteborg och -5% i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

– Sammantaget fortsätter marknaden att vara avvaktande jämfört med förra året. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti såldes 23.700 bostadsrätter, vilket är 21 procent färre än samma månader förra året. Antalet sålda villor var 13.900 vilket är 10 procent färre, avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundets kommentar

– Trots breda prisfall ser vi en tendens till stabilisering i augustisiffrorna. Det stämmer överens med vad vi hör från våra medlemmar i de berörda marknaderna, som bekräftar att det finns en del oro kvar på marknaden, men att säljare och köpares förväntningar börjar mötas. Det är ännu för tidigt att säga om trenden håller i sig, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.


Dela sidan:
Skriv ut: