Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bostadsinbrotten minskar – tack vare grannsamverkan

Nyheter
Publicerad: 2019-11-07 06:59
Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Allt färre utsätts för bostadsinbrott i Sverige.
Anledningen är en kombination av ökad grannsamverkan, andra brottsförebyggande åtgärder, samt operativa åtgärder mot internationella ligor.
Det rapporterar Polismyndigheten.

– Grannsamverkan är en bra metod att medverka i för att minska risken att utsättas för bostadsinbrott. Om man dessutom kompletterar med ytterligare brottsförebyggande metoder såsom märk-DNA och allmänna råd om hur man skyddar sig har man nått långt för att hålla tjuven borta, säger Damir Celebic, verksamhetsutvecklare mängdbrott, vid Nationella operativa enheten hos Polisen.

Högsäsong för inbrott

Enligt Polismyndigheten minskar de anmälda bostadsinbrotten totalt sett i Sverige. Men under hösten och vintern är det högsäsong för bostadsinbrotten – under årets mörka månader brukar inbrotten öka. 

Polisen arbetar dock kontinuerligt med både brottsförebyggande och operativa åtgärder för att minska bostadsinbrotten.

Grannsamverkan bakom minskningen

Som en orsak till minskningen av antalet bostadsinbrott lyfter Polismyndigheten fram grannsamverkan. 

Under de senaste åren har polisen arbetat bland annat med att implementera grannsamverkan i större omfattning i landets bostadsområden, och enligt Polismyndigheten kan en fortsatt ökning av grannsamverkan leda till att bostadsinbrotten minskar ytterligare.

En annan brottsförebyggande metod som enligt Polismyndigheten har en avskräckande effekt på inbrottstjuvar är s.k. märk-DNA, vilket innebär att värdeföremål märks med en spårbar vätska.

Åtgärder mot internationella nätverk

Polismyndigheten bedömer att hälften av alla bostadsinbrott som sker i Sverige begås av internationella brottsnätverk. 

Polisen lägger därför allt större fokus på att begränsa internationella nätverks ”stöldturnéer” i Sverige. Under de senaste åren har myndigheten ökat förmågan att identifiera brottsserier och genomföra kontroller vid strategiska platser mot den internationella brottsligheten. Dessutom har platsbaserade arbetsmetoder tagits fram utifrån lokala problembilder.

– De här åtgärderna tillsammans med brottsförebyggande åtgärder är en förklaring till att det sker färre bostadsinbrott i Sverige, säger Damir Celebic


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se