Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bortskrämt huvudvittne dyker upp i Allra-målet igen

Nyheter
Publicerad: 2021-02-10 09:12
Brottsmisstankarna I Allra gäller grovt mutbrott, grovt tagande av muta, trolöshet mot huvudman och penninghäleri. Totalt fyra personer är åtalade i härvan, en av dem är Allras vd Alexander Ernstberger. Foto: Pontus Lundahl / TT

Alexander Ernstbergers ena huvudvittne som plötsligt vägrade höras under tingsrättsförhandlingarna är återigen åberopad som vittne inför hovrättsförhandlingarna.
Dessutom åberopas ytterligare ett nytt vittne som ska slå hål på Pensionsmyndighetens expertvittnens utsagor.

Sakkunnigvittnet Ibrahim Mardam-Bey från Ankura reste från Washington, USA, för att delta under förhandlingarna mellan Ekobrottsmyndigheten och Allra Pension samt fondbolagets företrädare. Men vägrade sedan att vittne under tingsrättsförhandlingarna. Nu åberopas han återigen som expertvittne av Alexander Ernstberger.

Inför tingsrättsförhandlingarna hade Ibrahim Mardam-Bey ett villkor: Han kunde och ville inte röja sekretessbelagd information rörande sina kunder. 

Sekretess gäller ej enligt svenska regler

Åklagare Thomas Hertz meddelade dock inför förhandlingsdagen att han avsåg att ställa frågor som syftade till att Ibrahim Mardam-Bey, på grund av svenska vittnes- och sekretessregler, skulle tvingas röja inte bara vilken typ av kund det var frågan om i respektive transaktion – utan även själva identiteten på kunden. 

Allra Fonders advokat Marcus Johansson sade under tingsrättsförhandlingen att åklagare Thomas Hertz även hotade med att häktning skulle komma ifråga om den sakkunnige inte svarade på frågorna och att någon sekretess enligt åklagarens mening inte rådde enligt svenska regler.

– Vi delar inte den uppfattningen, men vi kan inte heller säga till den sakkunnige att det är uteslutet att åklagare Hertz har rätt. Ställd inför detta – risken att hamna i valet mellan att behöva avslöja identiteten på sina kunder eller häktas – har den sakkunnige avböjt att låta sig höras, sade Marcus Johansson under förhandlingen och meddelade rätten att Allra Pension därför återkallar förhöret med den sakkunnige Ibrahim Mardam Bey.

Om Ibrahim Mardam-Bey

Ibrahim Mardam-Bey är managing director på Ankura och expert på värderingar, trading och asset management. I tingsrätten skulle han visa att de värdepapper som Gustavias fonder under våren 2012 handlade från Oak Capital var marknadsmässiga, det vill säga att det inte finns något ”överpris” eller ”onödiga avgifter” så som åklagaren har påstått. Den avkastning som affärerna resulterade i, (+27 procent avkastning på knappt sju månader) och att kostnaderna i relation till liknande produkter har varit låga. Det framgår av rättsutlåtandet.

Expertvittnet åberopades även av Allra Pensions företrädare däribland Alexander Ernstberger. Samtliga valde också att återkalla förhöret med expertvittnet.

Dagens Juridik når Allra Fonders advokat Marcus Johansson inför hovrättsförhandlingarna med frågan: Hur har läget förändrats? Finns det ingen risk för att detta blir aktuellt igen?

– Jag kan inte kommentera frågor av den karaktären inför förestående huvudförhandling, svarar Marcus Johansson.

Ytterligare ett sakkunnigvittne

Alexander Ernstberger åberopar ytterligare ett nytt sakkunnigvittne: Colin Knight som tidigare har arbetat på bland annat bankerna ABN Amro, Royal Bank of Scotland och Barclays Capital och är sakkunnig inom bland annat emittering och handel med strukturerade produkter och derivat. 

”Colin Knight ska höras dels om sina iakttagelser i samband hans yrkesverksamhet på området, bland annat under aktuella tidsperioder, dels hans bedömningar av de i målet aktuella warranttransaktionerna samt slutligen över hans bedömningar av Henrik Käll respektive Phoebus Theologites utlåtanden”, skriver Slobodan Jovicic och Carl-Johan Malmberg i yttrandet med preciserade bevisuppgifter.

På grund av pandemin har Svea hovrätt kommit fram till att fatta förhandlingen från hovrättens lokaler på Riddarholmen till en av landets största förhandlingssalar vid Attunda tingsrätt.


Dela sidan:
Skriv ut: