Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bopriserna rasade i april – störst nedgång i Stockholm

Nyheter
Publicerad: 2020-05-19 07:36
Mörka moln över flerfamiljshus i Sollentuna centrum Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**

Fortsatt bred och tydlig nedgång på bostadsmarknaden i april, visar Valuegards senaste statistik.

I april går prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ned med 2,0 procent. Bostadsrättsindex sjunker med 3,4 procent och villaindex går ned med 1,1 procent. Det framgår av Valuegards senaste statistik.

Såväl bostadsrättsindex som villaindex faller i samtliga tre storstäder.

I Stockholm är nedgången 3,9 respektive 2,1 procent, i Göteborg är den 3,0 respektive 0,7 procent och i Malmö 3,3 respektive 1,4 procent.

Justerat för säsongseffekter går HOXSWE ned med 1,9 procent medan bostadsrättsindex för riket faller med 2,8 och villaindex med 1,5 procent.

Prisnivån har fallit 2,4 procent sedan februari

Sedan februari, då prisnivån toppade innan Covid-19 kom till Sverige på allvar, har HOXSWE fallit 2,4 procent. Nedgången har varit större för bostadsrätter än för villor och större i de största städerna än i de mindre. Följaktligen är index för bostadsrätter i Stockholm det som fallit mest av våra publika index, med 5,5 procent.

Första halvan av maj

Valuegard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrätter under första halvan av maj i Stockholm och Göteborg. I Stockholm går då priserna upp med 1 procent medan de är stillastående med tendens till uppgång i Göteborg.

Antalet försäljningar i riket var i april månad ungefär 5 procent fler än samma månad i fjol. Antalet sålda bostadsrätter var i princip oförändrat sedan i fjol medan antalet villaförsäljningar var 15 procent högre.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.