Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bonnesens advokater prutas med över 700 000 kronor

Nyheter
Publicerad: 2023-01-25 14:01
Foto: Sara Johansson

Staten ska ersätta den tidigare Swedbank VD:n Birgitte Bonnesens privata försvararkostnader när hon nu frikänns på samtliga punkter.
Tingsrätten anser dock att försvararna lagt ned för mycket arbete och beslutar att pruta deras nota med drygt 700 000 kronor.

Idag frikändes Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen från åtalen om grovt svindleri, grov marknadsmanipulation och obehörigt röjande av insiderinformation av en enig tingsrätt.

Rättsprocessen har varit omfattande och den tidigare VD:n har haft två advokater som försvarat henne under förundersökningen och i rätten.

Skäligt med kvalificerade ombud

Försvararna har varit privata, inte offentliga, och yrkade ersättning med drygt 8 miljoner kronor exklusive mervärdesskatt för 2305,5 timmars arbete á 3 500 kronor. Dessutom begärde 60 000 kronor för utlägg de haft för sin bevisning.

Sedan tidigare har det stått klart att Swedbank – oavsett utgång – skulle stå för försvararkostnaderna, men att Bonnesen skulle bli återbetalningsskyldig motsvarande det belopp hon tillerkänns vid en friande dom. Bonnesen hade dock förbundit sig att begära ersättning från staten för sina försvararkostnader.

Prutas med drygt 700 000

Av den dagsfärska domen framgår att tingsrätten, i likhet med åklagarna, anser att det har varit motiverat för Bonnesen att anlita särskilt kvalificerade försvarare, Per E Samuelsson och Christina Bergenstein – och accepterar därför timpenningen på 3 500 kronor. Tingsrätten anser också att det varit motiverat att anlita två försvarare.

Tingsrätten har dock synpunkter på kostnadsanspråket och anser att försvararna lagt ned för mycket arbete. Enligt domstolen ska advokaternas ersatta arbetstid därför bantas ned med 208,5 timmar – vilket innebär en prutning på 728 000 kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: