Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bolag döms till miljonböter efter brott mot utlänningslagen

Nyheter
Publicerad: 2023-01-25 07:33

Bolagets företrädare friades 2021 i Attunda tingsrätt helt från anklagelserna om brott mot utlänningslagen. Svea Hovrätt har nu delvis ändrat domen och dömer företrädarna till dagsböter och bolaget beläggs med en sanktionsavgift på drygt 1 miljon kronor, enligt tidningen Byggindustrin.

Betongentreprenörens vd och styrelseordförande åtalades i juni 2020 för brott mot utlänningslagen. Enligt EBM:s åtal skulle ett 30-tal anställda i bolaget ha jobbat illegalt i Stockholm mellan den 1 juli 2018 och 28 februari 2019. Vissa skulle enligt åtalet ha vistats i landet illegalt medan andra har saknat arbetstillstånd, uppger tidningen Byggindustrin.

Tingsrätten menade dock att åklagaren inte i något av fallen har kunnat styrka att någon av arbetstagarna har arbetat illegalt i Sverige.

Svea hovrätt ändrar domen

Nu ändrar Svea Hovrätt domen.

Enligt hovrättens bedömning är vd och styrelseordföranden “straffrättsligt ansvariga för att av oaktsamhet ha haft tio utlänningar anställda trots att de saknat rätt att arbeta utan erforderliga tillstånd”, citerar Byggindustrin.

Företrädarna är därmed skyldiga till brott mot utlänningslagen i tio fall av de cirka 30 som har varit föremål i målet. 

De döms till 120 dagsböter om vardera 530 kronor. Bolaget ska dessutom betala sanktionsavgift om 1 062 500 kronor och en särskild avgift om 93 000 kronor, enligt Byggindustrin.


Dela sidan:
Skriv ut: