Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bokade av homosexuell kund med hänvisning till tro – stäms av DO

Nyheter
Publicerad: 2021-11-18 10:46
Lars Arrhenius, DO. Foto: TT

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har väckt talan mot ett företag i musikbranschen som avbokat en musiktjänst med hänvisning till att kunden är homosexuell.
– Ett företag som erbjuder tjänster till allmänheten får därför inte med hänvisning till religion diskriminera mellan olika kunder som vänder sig till företaget, säger Johanna Fernlund tillförordnad chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

Det västsvenska företaget erbjuder kunder att skriva och spela in musik tillsammans med deras ägare.

Den aktuella händelsen, som fått DO att gå till domstol, utspelade sig när en man som bokat in sig för en sådan tjänst fick sin tid avbokad när ägaren fick reda på att han var homosexuell. Enligt företaget var anledningen till avbokningen att det inte var förenligt med ägarens kristna tro att samarbeta med en homosexuell person.

Diskrimineringsombudsmannen anser att företagets agerande utgjort diskriminering och bryter mot diskrimineringsförbudet för näringsidkare och yrkar nu att företaget ska betala 25 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.

– Var och en har en självklar rätt till sin tro, men rättspraxis klargör att själva utövandet av den religiösa tron kan begränsas om utövandet kommer i konflikt med något av de diskrimineringsförbud som finns i diskrimineringslagen, exempelvis förbudet mot diskriminering vid tillhandahållande av tjänster. Ett företag som erbjuder tjänster till allmänheten får därför inte med hänvisning till religion diskriminera mellan olika kunder som vänder sig till företaget, säger Johanna Fernlund tillförordnad chef för DO:s processenhet, i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: