Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Blottade sig för väninna på toalett – döms till dagsböter

Nyheter
Publicerad: 2022-06-22 13:53
Foto: Nora Lorek/TT

Hovrätten dömer en tidigare friad kvinna för sexuellt ofredande sedan hon, under ett gemensamt toalettbesök med en vännina, gnuggat sig ”frenetiskt mellan benen”, försökt kyssa – och knäppa upp dennes byxor.
Påföljden bestäms till 40 dagsböter.

De två kvinnorna hade varit nära vänner i flera år och befann sig under den aktuella kvällen på samma fest. De besökte toaletten tillsammans vid åtminstone två tillfällen och vid det sista besöket var de ensamma med varandra inne på toaletten. Uppgifterna om vad som hände där inne går dock isär.

Målsäganden påstod att den åtalade väninnan, när hon satt på toaletten, ”gnuggade sig frenetiskt mellan benen” och även försökte knäppa upp hennes byxor, vilket hon inte ville. Hon skrek att väninnan skulle sluta och sa åt henne att ställa sig upp. När väninnan väl ställde sig upp försökte hon kyssa målsäganden. Anledningen till att hon inte bara öppnade dörren och gick ut var att toaletten gick direkt ut i korridoren och hon tänkte att någon kunde stå utanför och se vad som hände. Det fanns också barn på festen.

Hon kom sedan att lämna festlokalen varpå väninnan följde efter henne utomhus, slet, drog, klöste och puttade henne. Efter ett tag hotade väninnan med att begå självmord om hon inte följde med till skogen – då brast det för henne och hon tog upp sin hals mot den åtalade kvinnans hals i ett strupgrepp någon sekund.

Ord mot ord

Den åtalade kvinnan uppgav å sin sida att hon fått en snedfylla den aktuella kvällen och att hon blivit väldigt arg på målsäganden mot bakgrund av saker denne sagt. Under det aktuella toalettbesöket uppmanades hon av målsäganden att ”bevisa att hon var lesbisk” och det uppstod en situation där målsäganden tog strypgrepp på henne och slängde ned henne på toaletten samt prata engelska med henne på ett ”snuskigt sätt”.

Hon medgav att hon efter toalettbesöket betett sig illa mot målsäganden, drog i henne och gjorde saker hon inte kan stå för idag.

Splittrad tingsrätt friade

Tingsrätten ansåg inte att åklagarens bevisning höll för att fälla den åtalade kvinnan för sexuellt ofredande. Enligt tingsrätten stod ord mot ord och de sms och vittnesutsagor som åberopade ansågs inte vara tillräcklig stödbevisning för åtalet. Tingsfiskalen och en nämndeman var dock skiljaktiga och ville fälla den åtalade kvinnan. De ansåg att målsägandens berättelse varit trovärdig, att den fick stöd av annan bevisning samt att målsägandens uppgifter inte förtog åklagarens bevisning.

De skiljaktiga pekade bland annat på att den åtalade kvinnan varit väldigt påverkad av såväl benzo som alkohol den aktuella kvällen och vid flera tillfällen upprepat att hon inte riktigt minns – men sedan ändå svarat. Hennes uppgifter bedömdes av de skiljaktiga inte som helt tillförlitliga.

Döms i hovrätten

Domen kom att överklagas till Svea hovrätt – som nu dömer den åtalade kvinnan för sexuellt ofredande.

Hovrätten är enig med tingsrättens skiljaktiga ledamöter och dömer kvinnan till 40 dagsböter.


Dela sidan:
Skriv ut: