Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Björn Hurtig åtalad: ”Är heligt förbannad – en hämnd från åklagaren”

Nyheter
Publicerad: 2022-09-02 10:53
Foto: Lars Schröder / TT

I dag åtalades advokat Björn Hurtig för givande av muta i en mordutredning.
Enligt åklagaren har han, åt en polisman, upplåtit ett rum på sitt advokatkontor.
– Det är på en löjlig nivå. Vi ser över möjligheten att väcka talan för obefogat åtal och tjänstefel mot åklagaren.

Björn Hurtig är heligt förbannad. Han beskriver det som att åklagaren väcker åtal mot honom ”mot bättre vetande”.
– Det är en hämnd från åklagaren för Oskyldighetsprojektet, säger Björn Hurtig.

Oskyldighetsprojektet är ett projekt som drivs av Hurtig för att granska domar, och få resning för oskyldigt dömda.

Nivån på åtalet är, säger Hurtig, ”löjlig”.
– Det kommer prövas av rätten, sedan får vi se vem som har rätt.

Givande av muta

Åklagaren skrev i ett pressmeddelande att:
– Jag åtalar också försvarsadvokaten och den ena polisen för givande respektive tagande av muta. Jag anser att det var en otillbörlig förmån bland annat att polismannen under cirka ett års tid fick ha ett arbetsrum vid advokatbyrån, samma rum som det aktuella förhöret hölls i, säger förundersökningsledare Nicklas Englund.

Enligt Björn Hurtig handlar det om att polismannen jobbat ideellt, vid sidan om sitt arbete som polis, i Oskyldighetsprojektet, vilket han gjort i flera år.
– Rummet han suttit i tillhör Oskyldighetsprojektet och inte vårt kontor, det har en egen ingång. Det är inte hans rum, det är Oskyldighetsprojektets.

Och vad gäller de pengar som polismannen fått är det ”reseutlägg” samt betalning för en nätverkssladd, säger Hurtig.
– Allting finns bokfört.

Tar avstånd

Björn Hurtig säger att han tar avstånd från det polismannen gjort, när han i lokalen höll ett förhör i en mordutredning han inte var inblandad i. Det gynnade, säger han, inte hans klient.
– Men att jag blir åtalad för givande av muta, det är löjligt.

I ett skriftligt uttalande utvecklar Björn Hurtig.
”Internationellt anses rättssäkerhet viktigt. Det är vanligt med ideella initiativ som försöker komma till rätta med felaktiga domar och andra orättvisor. I Sverige finns också sådana initiativ. Oskyldighetsprojektet (OP) startades för några år sedan; se Oskyldighetsprojektet – Innocence Project Sweden. Uppenbarligen ser staten detta som ett hot som måste undanröjas. Det är därför jag nu står under ett helt ogrundat åtal.”
 
Han beskriver hur olika människor, bland annat juriststudenter, en doktor i juridik, en tidigare domare och en tidigare polis samt en polis med flera arbetat ideellt i projektet.

”För att de som arbetar ideellt inte ska behöva gå back mer än att jobba gratis har jag genom mitt bolag sponsrat med bl.a. fika, reseersättningar och lokal. Sådant är inte mutor. Åklagaren har alltså fel i sak. Åtalet bygger helt enkelt på låg juridisk kunskap eller så är motivet helt enkelt att jaga mig och försöka störa ut OP oavsett juridiken. Åklagaren kommer emellertid inte att lyckas med vare sig det en eller det andra. Jag kommer att stå emot. Åklagares brist på juridiska kunskaper, objektivitet och saklighet kommer i slutänden inte att drabba mig eller OP.

– Min advokat och jag ser just nu över möjligheten att genom en stå kallad rekonventionstalan, åtala åklagaren för obefogat åtal alternativt tjänstefel att handläggas i samma rättegång som mitt åtal kommer att prövas.

– Jag är heligt förbannad. Jag har jobbat i 30 år, och gjort ganska bra ifrån mig tycker jag, hela mitt liv har jag kämpat för rättvisa.


Dela sidan:
Skriv ut: