Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bevistalan om mord mot 14-åring ogillas – ”varit ursäktligt”

Nyheter
Publicerad: 2020-07-29 11:20
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bevistalan mot en nu 14-årige pojke som misstänktes för mord på en tolvårig pojke i Kortedala ogillas.
Det meddelade Göteborgs tingsrätt i dag.

En tolvårig pojke höggs i början på april till döds med flera knivhugg i halsen på en skola i Kortedala. Den misstänkte visade sig vara en 14-årig pojke, och Göteborgs tingsrätt har hållit så kallad bevistalan mot 14-åringen.
Nu ”frias” 14-åringen av tingsrätten.

Flera knivhugg mot halsen

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att de anser att det i målet är ”utrett att 14-åringen genom knivvåld har tillfogat en 12-årig pojke så allvarliga skador att denne kort därpå avled. Våldet har bestått i flera knivhugg mot målsägandens kropp och avslutats med att 14-åringen stack kniven i målsägandens hals.”

Men tingsrätten har godtagit försvarets invändning om att 14-åringen har varit i en nödvärnssituation.
Utredningen har visat att offret, 12-åringen, tidigare under dagen filmat när 14-åringen blev utsatt för ett rån.
En halvtimme senare träffades pojkarna igen i anslutning till skolan och bråk uppstod.
14-åringen uppfattade då att tolvåringen hade en kniv, och enligt tingsrätten hade
14-åringen rätt att försvara sig mot ett angrepp med kniv ”bara det inte sker på ett sätt som är uppenbart oförsvarligt.”

Mer våld än tillåtet

Eftersom 12-åringen inte gjorde något utfall med kniven mot 14-åringen har det dock inte varit ett tillåtet våld att sticka med kniv mot 12-åringens hals. ”Tingsrätten har därmed kommit fram till att 14-åringen alltså har använt mer våld än vad som är tillåtet enligt bestämmelsen om nödvärn.”

Men rätten ogillar trots detta bevistalan mot 14-åringen.
Han har i förhör berättat att han efter rånet har varit rädd, stressad och känt panik. Det är också utrett att han tidigare blivit utsatt för rån och en misshandel som filmats och lagts ut på sociala medier.

”Inte kunnat kontrollera sitt handlande”

Omständigheterna i målet ger enligt tingsrätten stöd för att pojken ”vid gärningen befann sig i ett sådant psykiskt tillstånd att han inte kunnat kontrollera sitt handlande.”
Det betyder att tingsrätten anser att det varit ursäktligt att han inte kunnat begränsa sin våldsanvändning enligt vad han haft rätt till enligt nödvärnsrätten.
– Gärningen är därför inte ett brott och bevistalan har därför ogillats, säger chefsrådman Anna Lantz, som har varit domare i målet.

Eftersom bevistalan har ogillats har tingsrätten också ogillat de yrkanden om skadestånd som den avlidne pojkens anhöriga framställt.

I ärendet dömdes en 16-årig pojke för rån till ungdomsvård. Han ska också betala skadestånd till målsäganden, den 14-årige pojke som var föremål för bevistalan.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.