Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bet ordningsvakt i handen – döms för våld mot tjänsteman

Nyheter
Publicerad: 2022-07-18 12:59
Genrebild Foto: Jessica Gow / TT

Hovrätten fastställer tingsrättens dom om våld mot tjänsteman för en kvinna som bitit en ordningsvakt i handen under ett ingripande.
Något skadestånd blir det dock inte för ordningsvakten då omständigheterna inte ansågs ha varit sådana att våldet objektivt sett inneburit en sådan allvarlig kränkning att ersättning är aktuell.

Kvinnan åtalades för att ha angripit en ordningsvakt med våld när denne skulle omhänderta henne.

Bakgrunden var att ordningsvakten och dennes kollegor bestämt sig för att omhänderta den åtalade kvinnan då hon uppfattades som berusad. Enligt ordningsvakten bet kvinnan honom i handen i samband med omhändertagandet, vilket kvinnan också har erkänt.

Ingen nödsituation

Kvinnan har dock uppgett att hon handlat i nöd eftersom hon inte fick luft och greps av panik. Hon har beskrivit att ordningsvakten tryckt sitt knä mot hennes rygg och tagit ett strypgrepp runt hennes hals med armbågen och att hon skrek att hon inte fick luft. Ordningsvakten har å andra sidan uppgett att han satt på knä bredvid kvinnan och höll i hennes huvud så att hon inte skulle skada sig när hon försökte dunka huvudet i marken. Hans position har också bekräftats av en av hans kollegor.

Enligt ordningsvakten kan kvinnan enbart ha upplevt smärta till följd av att de höll i henne – en uppgift som även den får stöd av kollegan. Således ansåg tingsrätten det styrkt att kvinnans uppgifter om ett knä mot hennes rygg och struptag var motbevisade och hon ansågs inte ha utsatts för ett sådant akut hot mot liv, hälsa eller egendom som krävs för att gärningen ska utgöra brott. Det ansågs inte heller ha varit fråga om en situation med putativt nöd och hon dömdes därför för våld mot tjänsteman. Hon dömdes också för innehav av ett antal tramadoltabletter till skyddstillsyn.

Inget skadestånd

Något skadestånd skulle dock inte utgå till ordningsvakten då omständigheterna inte ansågs ha varit sådana att våldet objektivt sett inneburit en sådan allvarlig kränkning att ersättning är aktuell.

Nu står det klart att hovrätten fastställer tingsrättens dom.


Dela sidan:
Skriv ut: