Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Beslut: Nationellt bombdatacenter ska inrättas

Nyheter
Publicerad: 2020-05-15 13:21
Foto: Johan Nilsson / TT /

För att ”förebygga, förhindra och hantera sprängningar” har polisen nu beslutat att inrätta ett nationellt bombdatacenter Bombdatacentret ska enligt beslutet vara placerat vid nationella bombskyddet på Noa.

Tillsammans med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har Polisen fått u uppdrag av Regeringen att öka samhällets förmåga att hantera explosiva varor samt förebygga och förhindra användning och den illegala införseln av dessa.

Därför har man beslutat att införa ett nationellt bombdatacenter, NBDC.

– Det nya bombdatacentret är en av flera åtgärder som görs för att komma tillrätta med användningen av explosiva varor som vapen i kriminella konflikter, och just nu pågår rekryteringen till det nya centret. Det är viktigt att vi stärker upp med bred förmåga och rätt kompetens, säger Marie Borg, chef nationella bombskyddet

I NBDC:s uppdrag ingår bland annat att kartlägga, bearbeta och analysera sprängningar och att biträda med tekniska kunskaper i ärenden som krävet specialkompetens, samt delge och stödja andra verksamheter med adekvat underrättelseinformation.

På centret ska personal från både Polisen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten arbeta.

Den 1 september ska det nationella bombdatacentret vara operativt men verksamhet bedrivs redan, i begränsad omfattning.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.