Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Beslut: Hovrätten överprövar dom om SVT-dokumentär

Nyheter
Publicerad: 2023-05-22 14:04
Justitiekanslern Mari Heidenborg. Foto: Erik Simander/TT

Hovrätten kommer att pröva Justitiekanslerns överklagande av domen där staten dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd till en kvinna som medverkade i SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna”.
Det står klart sedan hovrätten meddelat prövningstillstånd i målet.

Det var i mars i år som Stockholms tingsrätt slog fast att en kvinna som förekom i dokumentären ”Vaccinkrigarna” på SVT skulle få 100 000 kronor i skadestånd av staten. 

Enligt tingsrätten hade publiceringen inneburit ett ingrepp i hennes rätt till privatliv när det gällde det material som härrörde från inspelningar med dold kamera samt genom användningen av falska identiteter.

Enligt domstolen ”saknas en mekanism där kvinnans rätt till privatliv kan vägas mot journalisternas yttrandefrihet, i syfte att bedöma om ingreppet varit försvarligt” och tingsrätten gjorde därför bedömningen att det befintliga sjävregleringssystemet inte räckte till i detta hänseende. Staten ansågs därför ha överträtt sina positiva förpliktelser enligt Europakonventionen – och skadestånd skulle betalas ut.

Justitiekanslern får PT

En tid senare stod det klart att Justitiekanslern överklagat den fällande domen till hovrätten.

Nu har Svea hovrätt meddelat prövningstillstånd i målet. Enligt hovrätten går det inte idag att säga när målet kommer tas upp till förhandling.

Även kvinnan har överklagat tingsrättens dom.


Dela sidan:
Skriv ut: