Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Beskjuten polis – och hans familj får kränkningsersättning

Nyheter
Publicerad: 2019-10-25 08:43
Foto Per Groth / TT

En person öppnade eld med automatvapen mot polismannens villa – där hela hans familj låg och sov.
Nu får var och en i familjen 100 000 kronor i kränkningsersättning från Brottsoffermyndigheten. Myndigheten anser att familjemedlemmarna varit utsatta för försök till mord.

Gärningsmannen avlossade totalt avlossades 22 skott mot polismannens hus och kulorna passerade genom ytterdörr och väggar för att sedan fortsätta in i de olika rummen på bottenvåningen. Några av kulorna passerade genom hela huset och en kula stannade först 25 meter längre bort i grannens köksfönster.

Ingen gripen

Ingen gärningsperson har ännu kunnat bindas till brottet.
– Skytten har visat prov på mycket stor hänsynslöshet genom sitt agerande. Det var bara lyckliga omständigheter som gjorde att ingen i huset blev träffad, säger Bo Eriksson, jurist vid brottsskadeenheten.

I sitt beslut konstaterar Brottsoffermyndigheten att alla fyra familjemedlemmar som befann sig i huset varit utsatta för mordförsök.
”Skytten måste ha varit medveten om att huset med största sannolikhet var bebott och att det fanns en stor risk att personer i huset kunde träffas av skotten och avlida.”
Myndighetens menar att det får anses övervägande sannolikt att skytten i vart fall varit likgiltig inför en sådan effekt. Därför får var och en av familjemedlemmarna ersättning med 100 000 kronor vilket är vad som brukar lämnas vid försök till mord när offret inte skadats fysiskt.

Kopplat till mannens yrke

Bedömningen är att brottet förefaller vara kopplat till mannens arbete som polis.
– Att en företrädare för rättsväsendet utsätts för ett attentat på det här sättet i sitt hem tillsammans med sin familj är oerhört allvarligt. Vi hoppas att den utbetalda ersättningen kan bidra till att kompensera familjen för den mycket allvarliga kränkning som de blivit utsatta för, säger Åsa Lundmark, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet.


Dela sidan:
Skriv ut: