Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Beowulf svarar på samebyns uppgifter om rättsliga åtgärder

Nyheter
Publicerad: 2022-06-13 07:25
Foto Karin Wesslén / TT

Mineralprospekterings- och utvecklingsbolaget Beowulf svarar på samebyn Jåhkågasska tjiellde rättsliga åtgärder. Bolagets vd vill återuppta ett samarbete med byn och bygga en dialog ”i god tro och den gemensamma utvecklingen av ett engagemangsavtal”.

Under torsdagen meddelade samebyn Jåhkågasska tjiellde att man kommer att ta till rättsliga åtgärder efter regeringens beslut om Gállok/Kallak, enligt SVT.

Advokaterna som samebyn har anlitat slår fast att Jåhkågasska tjiellde är den samebyn som påverkas mest av gruvetablering i Gállok.

Förödande konsekvenser för rennäringen

Gruvan, som  är planerad mitt i samebyns vinterbetesområde, kommer enligt advokaterna skära Jåhkågasska tjiellde i två delar.

”Detta kommer att få förödande konsekvenser för renskötseln i samebyn och i förlängningen utgör etableringen ett hot mot hela den samiska kulturen i området”, skriver advokaterna, enligt SVT.

Under fredagen svarar mineralprospekterings- och utvecklingsbolaget Beowulf på samebyns meddelande.

”Företaget och dess anställda erkänner de traditionella ägarna av markerna i Kallak, tidigare äldste, nuvarande och framväxande ledare, och vi är tacksamma för det bidrag som samisk kultur ger till våra liv och samhället i stort”, skriver Kurt Budge, VD, för Beowulf.

Skrev till samebyns ordförande

Vidare skriver Kurt Budge att han i förra veckan skrev till ordföranden för Jåhkågasska tjiellde, ”med en önskan att respektfullt återuppta samarbetet med honom, för att bygga en ram för pågående dialog i god tro och den gemensamma utvecklingen av ett engagemangsavtal, som kan fastställa de ömsesidigt överenskomna villkoren för engagemang och samråd mellan oss i förhållande till Kallak-projektet”.

– Jag skrev att vi gynnas av den stiftelse som inrättats av OECD:s landsbygdspolitiska översyn ”Linking the Indigenous Sami People with Regional Development in Sweden”, till vilken bland många andra Sametinget, Sametinget, samiska intressentgrupper och den svenska gruvsektorn, inklusive Beowulf, alla bidrog.  Bolaget integrerar OECD:s rekommendationer i sina arbetsflöden och den framtida utvecklingen av Kallakgruvan.

Vidare uppger han att bolaget kommer att uppdatera aktieägarna om den fortsatta utvecklingen och om arbetet med Kallak, rekryteringen av en VD/VD för Jokkmokk Iron, arbetet med Scoping Study och arbetet med organisationer i Jokkmokk och Norrbotten.


Dela sidan:
Skriv ut: