Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bästa kvartalet någonsin för Eastnines fastighetsverksamhet

Nyheter
Publicerad: 2020-05-12 08:41
Kestutis Sasnauskas vd för Eastnine.

Fastighetsbolaget Eastnine presenterar en stark rapport för första kvartalet 2020. Den ryska modekedjan Melon Fashion Group drar dock fortfarande ned resultatet.

I dag presenterar fastighetsbolaget Eastnine kvartalsrapport för första kvartalet 2020. Av rapporten framgår det att hyresintäkterna ökade med 52 procent till cirka 4,5 miljoner euro. Ökningen beror främst på ett större fastighetsbestånd, men även högre uthyrningsgrad och högre hyresnivå. I en jämförbar portfölj ökade hyresintäkterna med 5 procent.

Driftnettot ökade med 50 procent till 4 miljoner euro och förvaltningsresultatet ökade med 77 procent till cirka 2,3 miljoner euro.

Fastighetsverksamheten går bra

”Mitt i turbulensen rapporterar vi vårt bästa kvartal någonsin för fastighetsverksamheten. Hyresintäkter, driftnetto och förvaltningsresultat är på rekordhöga nivåer. Självklart är tillväxten i fastighetsbeståndet huvudanledningen, men också faktorer som högre uthyrningsgrad och högre hyresnivåer bidrar”, skriver Kestutis Sasnauskas vd på Eastnine. 

Hyresintäkterna i jämförbart bestånd ökade med fem procent. Uthyrningsgraden steg till 95,7 procent och den genomsnittliga hyresnivån i portföljen är nu uppe på 15 euro per kvadratmeter och månad, efter en uppgång på 2 procent sedan årsskiftet. Nyuthyrningen under kvartalet skedde till en hyresnivå om 16,3 euro.

Värdenedgång av Melon Fashion Group

Vidare framgår det av rapporten att Eastnine påverkas av Coronapandemin. Framförallt berörs bolagets innehav i den ryska modekedjan Melon Fashion Group där orealiserade värdeförändringar uppgick till -21,6 miljoner kronor.

”I stort sett samtliga butiker stängdes 1 april efter att den ryske presidenten utlyst betald arbetsbefriad period och infört restriktioner mot att vistas utomhus. Enligt nuvarande besked ska landet gradvis börja öppnas upp igen från mitten av maj. Värdenedgången, om -21,6 MEUR, består dels av en försvagning av rubeln, som i sin tur till stor del baseras på en nedgång i oljepriset, dels förväntad försäljnings- och resultatminskning till följd av nedstängningen av butikerna”, skriver Kestutis Sasnauskas.

Corona gav marginell påverkan på fastigheterna

Enligt vd Kestutis Sasnauskas har effekten på fastighetsrörelsen, vilken är bolagets kärnverksamhet, varit marginell. De oredigerade värdeförändringarna under kvartalet som hänförs till fastigheter uppgick till cirka -2,7 miljoner euro.

”Bolagets starka balansräkning med låg belåning, fokus på kontor, företrädesvis stora hyresgäster samt god likviditet innebär att Eastnine står stabilt och är väl rustat att hantera frågor och problem som uppkommer. Vi har kartlagt våra risker och agerar på daglig basis för att säkerställa såväl säkerhet och trygghet för våra hyresgäster och anställda samt ekonomisk stabilitet för bolaget. Eastnine har i första hand stöttat de hyresgäster som drabbats hårdast och varit förhindrade att utföra sin verksamhet på grund av de karantänsregler som införts”, skriver Kestutis Sasnauskas.

Periodens resultat uppgick till -22,3 miljoner euro, jämfört med 4,9 miljoner euro i fjol. Resultatet motsvarade -1,05 euro per aktie.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.