Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Barnanpassade asylutredningar och barnspecifika asylskäl – rapport från Barnrättsdagarna”

Debatt
Publicerad: 2017-05-04 11:50

KOMMENTAR/DEBATT – av advokat Anna Ekvall, advokatfirman Juristhuset

 

Förra veckan gick Barnrättsdagarna 2017 – världens största barnrättskonferens – av stapeln på Conventum i Örebro. Arrangörer av denna årliga konferens är Barnombudsmannen och Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Årets tema var migration, integration och inkludering och över 1 200 personer deltog i denna mötesplats för barnrätt.

Fokus för Barnrättsdagarna är att förverkliga barnkonventionen. Och visst kunde stor enighet bland konferensens deltagare skönjas – att barnkonventionen ska gälla alla barn, överallt.

Årets konferens hade även nöjet att få ta emot några av de internationella deltagarna från det barntoppmöte som hölls dagen innan i riksdagen – någonting som skapade ett informationsutbyte över landsgränserna i barnfrågor som gör att vi kan dela med oss av den svenska barnrätten även till andra länder.

Barnrättsdagarna är ett viktigt forum för att diskutera aktuella barnfrågor med andra barnaktörer. Här skapas en unik möjlighet för offentlig och privat sektor att mötas och tillsammans arbeta fram en gemensam agenda för att stärka barns rätt ytterligare.

Exempel på frågor som bör finnas med på en sådan agenda är barns rätt att komma till tals i asylprocessen, barnanpassade asylutredningar och framhållandet av barnspecifika asylskäl. 

Barnrättsdagarna har som en årlig återkommande företeelse en betydande roll för den svenska barnrätten.

 

Advokaten Anna Ekvall är specialiserad inom områdena barn och familj. Hon företräder vuxna och barn som är misstänkta för eller utsatta för brott, som ansöker om rätt att bo eller arbeta i Sverige, som på ett eller annat sätt berörs av tvångslagstiftningarna LVU, LVM, LRV eller LPT samt i vårdnads-, boende- och umgängestvister.

 


Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: