Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Barn som berörs av vräkning blir allt fler – trots nollvision

Nyheter
Publicerad: 2020-03-19 13:47
Genrebild Foto. Hasse Holmberg. /TT

Trots att Barnkonventionen sedan årskiftet blivit lag – och det finns en nollvision för vräkning av barnfamiljer fortsätter antalet barn som berörs av vräkningar att öka.
Förra året behövde 467 barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem, en ökning med 19 barn jämfört med 2018, meddelar Kronofogden.

– Vi har sedan tidigare med barnperspektivet i vårt arbete. Nu har barnkonventionen blivit lag och det är ännu viktigare att alla parter har barnens fokus. Ingen kan lösa det här själv, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

Färre familjer – fler barn

Under 2019 vräktes 238 barnfamiljer, vilket är en minskning med nio familjer sedan föregående år – men det totala antalet barn som berörs av vräkningar har ökat från 448 till 467 barn.

– Trots att färre barnfamiljer har fått lämna sin bostad, så har fler barn varit med om en vräkning. Det beror på att det i vissa fall är större familjer som har drabbats, säger Kim Jonsson, och fortsätter:

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska behöva uppleva en vräkning. Det är viktigt att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete för att så tidigt som möjligt fånga upp problemen. Det bästa är om parterna kan lösa situationen innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in.

Nollvision

Sedan tolv år tillbaka finns en nollvision för vräkningar av barnfamiljer, varför Kronofogden för statistik över drabbade barn.
Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt, men sedan 2018 har kurvorna vänt uppåt igen.

Majoriteten, 68 procent, av vräkningarna gäller fall då barn sin permanenta bostad hos en ensamstående förälder. Av de ensamstående föräldrarna är 72 procent kvinnor.

– För att hjälpa barnen behövs riktade insatser, bland annat genom att stötta föräldrarna. Det är angeläget att vuxna hjälps åt så att barn får den information de har rätt till. Vi har ett väl beprövat metodstöd som finns till hjälp för yrkesverksamma. Våra erfarenheter visar att det går att förebygga och förhindra vräkningar genom lokal samverkan, säger Kim Jonsson.

Totalt sett ökade antalet genomförda vräkningar av privatpersoner med 16 procent, från 2 022 år 2018 till 2 355 i fjol.

Tabell 1: Barn berörda av vräkning i Sveriges län

Källa: Kronofogden


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.